Честваме 146 години от Шипченската епопея

С поднасяне на венци и цветя на Паметника на свободата и възстановка на боевете за Орлово гнездо ще бъдат отбелязани 146 години от Шипченската епопея, съобщава БНР.

Националното честване е под патронажа на президента Румен Радев. 

Денят започва с панихида в Соколския манастир, в памет на загиналите в шипченските боеве опълченци и воини.

Тържествената част и кулминацията на честванията са пред Паметника на свободата под връх Шипка президентът и върховен главнокомандващ на българската армия Румен Радев ще приеме строя на представителните роти от Националната гвардейска част и ще произнесе слово по случай годишнината.  

Непосредствено след церемонията по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на България ще бъде представена изложбата “Свобода без граници”, съобщи директорът на националния парк-музей “Шипка-Бузлуджа” Чавдар Ангелов. 

“Нова изложба, която ще разкаже неизвестна страна от историята на Паметника на свободата- посещението на космонавтите – и чуждестранни, и български, през годините от 1961-2 година до началото на 90-те години. Паметникът е бил посетен от 13 мъже и жени, които са летели в космоса, двама от които са българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров”. 

Тържествата ще завършат с възстановка на Шипченските боеве, в която традиционно участват клубове “Традиция” от цялата страна  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.