Честваме 135 години от Съединението

Днес отбелязваме 135 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

“Преди 135 години българите взеха в свои ръце съдбата на родината си”, с тези думи президентът Румен Радев се включи в началото на честванията в пловдивското село Брестовица, където присъства на историческа възстановка и откри барелеф на Васил Левски.

“Това беше победа на българския характер и свободолюбие. Дело на шепа храбреци, нарекли себе си авантюристи, но зад тяхната дързост да предизвикат великите сили и установения ред, да изправят гордо глава и да възстановят една историческа неправда, да я премахнат, застана като стена целият български народ, независимо от пол, възраст, занятие и политически убеждения. В онези славни дни, дори политиците успяха да бъдат на висотата на въжделенията на българския народ“, заяви още държавният глава.

Кулминацията в националните чествания ще бъде вечерта в Пловдив. На тържествената заря-проверка пред паметника на Съединението, която БНР ще предава пряко от 20:30 часа, ще присъстват председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът Румен Радев и народни представители. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.