Частна компания изстреля ракета с двама астронавти

Американската технологична компания SpaceX на Илон Мъск успешно изпрати двама астронавти на НАСА в Космоса от ĸocмичecĸия цeнтъp „Джoн Keнeди“ в Keйп Kaнaвepaл, Флopидa, започвайки нова ера на корпоративни космически мисии.

Ракетата Fаlсоn 9 бе изстреляна от платформа 39А и изведе в Космоса капсулата Сrеw Drаgоn, в която се намират астронавтите Боб Бенкин и Дъг Хърли.

Никоя частна компания досега не е участвала в комерсиално разработен хардуер, превозващ хора до Международната космическа станция, което е целта на дългоочакваната мисия. Ако Space Exploration Technologies Corp. достигне до тази цел в неделя, както е планирано, тя ще демонстрира голяма промяна в космическите начинания на страната и ще отбележи първото изстрелване на хора от територията на САЩ от 2011 г. Това ще бъде също така и дългоочакван крайъгълен камък за НАСА и огромно постижение за SpaceX и неговия основател Илон Мъск.

“Понеже днес всички гледаме нагоре и мечтаем за иновации и технологии за по-добро бъдеще. Ей това момче, което седи до Илон Мъск, се казва Кико Дончев и е Director, Dragon Ground and Launch Operations (директор на наземни операции и подготовка за изстрелване). Той е малко над 30 години, а според Linkedin профила му работи в SpaceX от 9 години и 11 месеца. За него научих току-що от моята приятелка и виртуозен пианист Ani Gogova❤️, която му е била учител по пиано като малък. Ани казва, че баща му Асен Дончев е известен наш математик.
Знам, че има и още българи в SpaceX, сред тях и едно момиче от Синсинати, за което Doychin Karshovski написа.
Не знам за вас, но аз съм щастлива!”, написа във фейсбук българката, която живее в САЩ Vanya Bojilova Kramer.

$Компютърът Apple е исторически, не защото е първи, а защото е евтин. И това го прави достъпен.

Същото е с тази ракета. Ако кацне успешно, цената на полет ще падне в пъти и това ще е наистина началото на нова ера. Много начинания ще станат рентабилни.

Започва ерата на дивия капитализъм в космоса, написа във фейсбук Христо Генчев в отговор на Явор Дачков, главен редактор на “Гласове”. Според Дачков полетът в космоса на космонавтите на Мъск е исторически, колкото коронавирусът е епидемия с невиждана ярост в човешката история (по израза на Мутафчийски). “Има някакъв бъг в системата, който не мога да си обясня и който започва все повече да ме напряга – да не се окаже срив. Имам чувството, че повечето хора са с подменена психика. Като в книгите от библиотека “Галактика” едно време. Аут ъв спейс на ума…”, пише Дачков.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.