Чавдар Найденов, социолог: На изборите ще се сблъскат русофили и евроантлантици

Иглика Горанова

Г-н Найденов, има ли реални шансове този парламент да излъчи друго правителство, или отиваме на предсрочни избори?

Струва ми се, че има надежда. Но за кого е надежда и за кого е опасност това е по-широк въпрос. За да се излъчи такъв кабинет, всички участници трябва да се примирят, че ще инкасират минуси.  Ако ИТН реши да окаже подкрепа на ново правителство, излъчено от ПП, това означава да включи на задна скорост. Тошко Йорданов допусна, че може да има такава подкрепа, ако Кирил Петков не е премиер. От ПП обаче  дават различни сигнали – че отново ще издигнат Кирил Петков, че Асен Василев ще е кандидат за премиер, че може и да има трети вариант. Ще видим след понеделник, когато Кирил Петков ще подаде оставка.

След гласуването за Република Северна Македония се заговори за кабинет, излъчен от ГЕРБ. Това обаче е неприемлив вариант, защото партиите, които са в кабинета в оставка, дойдоха с обещания за борба с корупцията, която пък е персонализирана в Бойко Борисов. Те едва ли ще съгласят да забравят за своята борба. Ако изобщо такъв вариант бъде поставен на масата, не е ясно дали нервите на БСП ще издържат. Теоретично е възможно да има и правителство без БСП, което пък ще доведе до вътрешни сътресения в тази партия, защото там мирът се крепи на властта.

Третият вариант са избори, защото кабинет с мандат на ГЕРБ е наистина безкрайно труден. Заявката на ИТН, че ще предложат кабинет, ако мандатът им бъде предложен е малко вероятен, защото те са бомба със закъснител и го доказват вече няколко пъти.

Парламентът гласува решение да се даде зелена светлина на Северна Македония за присъединяване към ЕС. Това решение беше определено като добро. Не се ли обезсмислят аргументите на ИТН, които излязоха от кабинета и заради двойната политика спрямо Северна Македония?

Слави Трифонов възразяваше заради непредсказуемото поведение на Петков по темата Северна Македония. ИТН както при предишни рундове, има интерес да се задържи на политическата сцена и затова остава вярна на посланията, които отправя към избирателите си. ИТН в момента е най-македонстващият полюс на политическата сцена. Можеше да премълчи за това решение, но щеше да плати с постепенната загуба на влияние. Затова предпочита да играе твърдо с националната карта и да запази електората си, доколкото е възможно.

Цепенето на ИТН беше представено като нещо положително, защото така се спасява България. Приемлива ли е тази формулировка?

Ако тези отцепници се бяха отделили от партията поради нейната платформа – да. Но е ясно, че това се случва по конюнктурни причини и е вид опортюнизъм. Някак трудно е да се допусне, че не е плод на някакъв задкулисен натиск или на други договорки.  Но това са  стандартни средства в политиката. При нас обаче не е прието политиците да спазват законите на театралния жанр, затова всичко изглежда толкова брутално.

Печелившо ли е ПП и ДБ да се явяват заедно на нови избори?

Поради външната позиция на Кирил Петков и на ПП двете формации са много близки. Те доказаха евроатлантическата ориентация, че даже в повече. Проблем може да бъде единствено пазарният фундаментализъм на ДБ.

Какво ще се случва с БСП?

Вътре в БСП има доста сериозна борба с власт. Статуквото се крепи на участието в управлението, но опозицията пък едва ли може да предложи отговор на важните въпроси. Основният въпрос е за мира и войната и каква е позицията на БСП по него. Вътрешната опозиция е на мнението на Нинова. Това не пречи партията да изпадне в криза, ако се зададат нови избори. Особеност е, че когато има буря, всички започват да клатят лодката, докато се обърне. Част от електората, който традиционно гласува, е мотивиран русофилски, но има и много русофили, които не са гласували за БСП. Те ще бъдат привлечени от Възраждане. Тази партия си позволява да бъде радикално образувание с радикална риторика. На изборите ще се сблъскат русофилите и евроатлантиците. Поради инфлацията такива настроения ще има и в други страни от ЕС. Но тези проблеми са дребни на фона на това, което предстои.

Кое е то?

В момента водим хибридна война, която ескалира и ще доведе до изтощение Европа и Русия. Има още достатъчно ресурси за нанасяне на вреди на двете страни.  

На коя европейска страна приличаме с тези чести избори?

Ние станахме първенци по чести избори в страните в ЕС. Това предстои да се случи и в други европейски страни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.