Цените на водата ще се определят служебно

До края на годината МРРБ ще представи нов нов закон за ВиК услугите, който ще промени изцяло формулата за изчисляване на тарифите. Това съобщи зам. министърът на МРРБ Николай Ненков на кръгла маса за състоянието на ВиК сектора, инициирана от КНСБ. В МРРБ се обсъждат варианти за служебно изменение на цената при промяна на компоненти като минимална работна заплата, цена на електроенергията, на доставната вода и др., заяви. “Служебно” означава, че дори няма да се налага ВиК фирмите да мотивират нуждата от поскъпване, а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) просто ще одобрява поредното покачване на тарифите, изяснява в. Сега. Мминималната заплата планирано ще расте, а прогнозите за тока сочат продължително поскъпване.

Ако тази промяна на ценовата формула мине, цената на водата ще расте особено драстично за потребителите в райони, където и сега ВиК услугите са най-скъпи – където водата се доставя с помпи на ток и в бедни области, където доходите са ниски и заплатите са близки до минималната.

В тази връзка управляващите през последните години заговориха и за нов вид помощи за по-бедните – именно заради растящите сметки за вода. Държавната подкрепа е неизбежна, защото има европейски “праг на поносимост” и сметките за вода не могат да отнемат повече от 2.5% от  средния месечен доход на домакинствата в една област. 

Зам.-министърът маркира и други идеи, които може да залегнат в бъдещия закон. Например ВиК дружествата да бъдат изведени от контрола на КЕВР и да се създаде самостоятелен воден регулатор. Идеята за разделянето на КЕВР на енергиен и воден регулатор се подкрепя и от нейният шеф Иван Иванов.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Не думай. И освен Кевр ще създадете още една служба?

Leave a Reply

Your email address will not be published.