Хуманитарна помощ за Ливан

В Ливан започна да пристига международна помощ, след като две огромни експлозии в столицата Бейрут взеха най-малко 135 жертви и раниха повече от 4 хиляди души. 

Стотици хора са в неизвестност, а спасителите продължават да работят с надеждата да открият оцелели. Експлозиите разрушиха пристанището Бейрут и опустошиха цели квартали на града като без дом са над четвърт милион души, съобщава БНР. 

“Ситуацията е апокалиптична”, заяви в емоцилнално изказване губернаторът на Бейрут Маруан Абуд. 

Редица страни изпратиха спасителни екипи и тонове медицинско оборудване в опустошената ливанска столица. Сред тях са Франция, Германия, Италия Холандия, Русия, Кувейт, Египет и дори Ирак. Великобритания обеща помощ в размер на 5 милиона лири. 

Редица служители на пристанището в Бейрут са поставени под домашен арест заради разследването на експлозиите.  Президентът на страната Мишел Аун призна, че става дума за неправилно съхранение на над 2 700 тона амиониев нитрат и обещаха строги наказания за виновните.

В знак на солидарност с жителите на Бейрут, светлините на Айфеловата кула в Париж бяха загасени снощи, а кметството на Тел Авив беше осветено в цветовете на ливанското знаме.

Европейският съюз изпрати над 100 пожарникари с модерна екипировка и обучени кучета. Франция, Германия, Нидерландия, Полша и Чехия – всяка от тези държави праща десетки професионални спасители и медици. Германия и Унгария обещаха по 1 милион евро. Норвегия – 25 милиона крони в добавка към 40 тона медицинско оборудване. Катар организира въздушен мост с Бейрут. Първите четири самолета с хуманитарни доставки кацнаха вчера. От Доха очакват и две полеви болници с общ капацитет от 1000 легла.

Иран обяви, че изпраща в Ливан 9 тона храни и полева болница със специализиран персонал.

Русия, Италия, Египет и дори закъсалият икономически Ирак осигуриха самолети с медицински консумативи и оборудване. 

Междувременно и Световната банка обяви, че е готова да мобилизира ресурсите, с които разполага, за да помогне на Ливан. Банката изрази готовност да направи спешна оценка на щетите и нуждите след взрива на бейрутското пристанище и каза, че ще съдейства за предоставянето на държавно и частно финансиране за възстановяване.

През април Световната банка отпусна на Ливан заем от 120 милиона долара в помощ на здравеопазването му. Страната преживява най-тежката си икономическа криза от десетилетия, белязана от небивало обезценяване на валутата й, от хиперинфлация, масови уволнения и драстични банкови ограничения. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.