Хралупата на съвременната българска поезия

Вероника Кръстева, Клуб по журналистика 125 СУ „Проф. Боян Пенев“

В несигурната и тревожна обстановка, в каквато Европа живее в момента, културата и изкуството дават лъч надежда. Такава е и идеята на събитието на книжарница „Хралупата“- “Освободени поеми”. В навечерието на 3 март, в един скрит бар на тематичния площад „Славейков“, влечението към авангардната поезия свърза младите софийски поети Нинко Кирилов, Георги Гаврилов и Маламир Николов с гениалния немски поет Чарлс Буковски, ярък представител на абсурдизма.

Младите поети прочетоха “Падане завинаги” (Нинко Кирилов) и “Въпрос на оцеляване” (Маламир Николов). Николов, който е едно от най-нашумелите имена в момента и носител на националната награда за поезия „Иван Николов“, прочете артистично две нови стихотворения на Георги Гаврилов, които ще влязат в предстоящата му нова стихосбирка.

Втората част от вечерта беше посветена на Буковски, като бяха прочетени няколко от неговите произведения, за пръв път преведени от младите поети на български език. Те също предстои да бъдат издадени съвсем скоро.

Събитието бе уважено от млади ценители на авангардната поезия, включително и чужденци. „Беше интересно, София е част от европейската култура“, каза пред Komentator.bg Емануил Иванов, който учи в Нидерландия.

От „Хралупата“ обещаха още събития, с които да провокират литературния живот в столицата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.