Хиляди протестират в София, сблъсъци край сарая на Доган

Хиляди се събраха на днешния антиправителствен протест пред Президенството.Движението в центъра на София е блокирано. Плътен полицейски кордон има около сградата на Министерския съвет. Протестът протича спокойно и напрежение няма.

Протестиращите окупираха бул. “Цар Освободител” и бул. “Дондуков”, а след това се насочиха към „Орлов мост“. Хората престояха няколко минути пред сградата на Народното събрание и скандираха “Гешев е позор”, “оставка” и “мафия”.  След това множеството се придвижи до “Орлов мост” и спря движението там.  Протестиращите се върнаха по ул. “Гурко”, където освирка сградата на МВР.  Три часа след началото на протеста те отново се върнаха пред сградата на президентството.

Протестът беше организиран в социалните мрежи. Има и конкретен повод – кадрите в интернет, на които се вижда упражняването на полицейски произвол от снощния протест. 

Протест “Масово ходене на охраняван плаж” край резиденцията на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган се проведе днес. ДПС организира автобуси от цялата страна, които да са контра на желаещите да се розходят по плажа, който е публична държавна собственост и който е в непосредствена близост до сараите на Доган. Хиляди поискаха да бъдат допуснати до плажната ивица, но полицията пускаше само членовете на ДПС. Стигна се до напрежение, но после плажуващи и симпатизанти на ДПС заедно пяха митинга.

Президентът Румен Радев за втори път подкрепи протестиращите като заяви, че корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и грабеж, задушаване свободата на словото, безскрупулните лъжи са онова, срещу което въстанаха българите. Той добави, че адвокатските колегии и в много градове настояват за промяна в прокуратурата. „Гневът е дълбок, трупан с години и не може да се потиска със страх и сила. Българи от всички възрасти независимо от политическите си пристрастия издигнаха искания за законност и връщане на основни граждански свободи, погазвани в последните години”, каза Радев. Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, принципите и правилата. Изходът от създадената ситуация е един – оставка на правото и главния прокурор. Протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокация. Полицията да избягва насилие, призова президентът. Силата е в истина, непреклонността и единението, каза още Радев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.