Феерия от цветя радва жителите на квартал “Младост 1А”

Мартин Ненчов

Цветната къща. Така наричат в столичния кв. „Младост 1А“ блок 506. От ранна пролет до късна есен кооперацията е потънала в цветя, а живущите около нея се наслаждават на чудна  гледка. Голяма и пъстра градина се простира пред и около блока, както и пред близката детска площадка. За нея от десет години насам се грижат напълно доброволно Кирилка Дочева и съпругът ѝ. Семейството живее в бл. 506, обича красотата, както и обича да създава настроение в другите. „Харесвам градинки, в които има различни цветя и се старая да засаждам от всичко, което радва окото“, каза пред komentator.bg Кирилка Дочева. Засадените от нея червени рози вече се “катерят” по блока, като са стигнали до втория етаж на сградата. Пред градината на „Цветния блок“  има и кокетна дървена врата, направена от сръчните градинари, над която също има рози. Тъй като портата вече е поостаряла, сем. Дочеви се подготвят да я сменят.

„Ресурс за всичко това се намира лесно, защото повечето от цветята са ми подарени“, обясни г-жа Дочева. “Не мисля, че трябва да е красиво само вкъщи! Хубавото трябва да е за всички! Като имаш лош ден, ще седнеш, ще починеш, ще се успокоиш“, допълни тя. И разказа историята на жълтите дръвчета пред входа на блока, които са донесени от Черноморието. Те са първите, с които семейството създава райско кътче за всички. Градинарката, която доброволно се труди всеки ден с часове, дава на всеки, който поиска, семена и разсад, за да може да се разрастват градините в квартала. Понякога кършат цветята ѝ, а понякога и някой недоволен комшия вместо да помогне, създава проблеми.

Жители от квартала разказаха, че когато жената е оградила една пътечка от двете страни на пътя, за да не влизат кучета и котки и да съсипват цветята, е имало и недоволни, които са я накарали да махне оградата, като са писали сигнал до общината.

Независимо че няма помощници, Кирилка продължава да работи и да облагородява пространството около блока. Може да я видите всеки ден приведена над цветята. А добрият пример е заразителен, защото и пред други блокове в квартала изникват цветни градини, засадени от хора, които доброволно правят живота по-красив.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.