Учители се обявиха срещу сложните тестове за Ковид, които децата ще ползват

Тестовете, които Министерството на здравеопазването е избрало за малките ученици, ще затруднят децата и учителите. Това обяви председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов, който е също така и директор на столичното 119-о училище. Според съюза тестът е подходящ за 16-17-годишни ученици, а не а 7-10-годишните.

Тестовете ще отнемат не 30 минути, а 1 час, което обезсмисля мярката, каза още Стаматов, като обясни, че очакванията са били това да са близалки и малките деца да ги ползват като на игра.

Избраният тест трябва да бъде готов за 10-20 минути и ако дете в 1. клас го прави, към него трябва да има поне двама човека, които да му помагат. Стаматов каза, че все още не е уточнено как ще се прави дезинфекцията на класните стаи след тестването – кой ще изхвърля използваните тестове, тъй като са опасен отпадък.

Избраният от Министерство на здравеопазването вид тест изисква детето да плюе в непромокаема торбичка, а възрастните имат грижата да извършат пробата. Здравният министър Стойчо Кацаров обясни, че при избора МЗ се е съобразило с препоръките на МОН. Идеята е да не се бърка в устатата на детето и тестът да е неинвазивен, тъй като срещу инвазивните тестове има съпротива и страхове у родителите.

Николай Денков, министър на образованието, посочи, че тестовете са избрани такива, защото много родителите не са искали да се бърка в устите на децата. “Това е компромисът, който трябваше да бъде направен, за да не влиза нищо в устата на децата”, заяви той. Здравният министър Стойчо Кацаров пък обясни, че са избрани две фирми, които за броени дни могат да доставят толкова голямо количество тестове.

В София сега има 150 000 ученици, като от тях 50 000 са от 1 до 4 клас. 16 000 са работещите в образованието в столицата, като от тях учителите са 14 000. В 240 училища през другата седмица трябва да бъде направена организация за тестването на учениците, обясни Диян Стаматов.

Обществената поръчка, която е направена, е за 400 000 тестове, а учениците от 1 до 4 клас в страната са 230 000. “Няма сигурност за продължителността на този процес, а масовото национално тестване трябва да продължи в следващите пет-шест месеца, за да сегарантира безопасното присъствено образование на малките ученици”, коментира Диян Стаматов.

Учениците от 1 до 4 клас, които в момента учат в електронна среда заради заболяемост на общинско равнище над 750 на 100 000 души, ще се върнат в клас най-рано на 10 ноември.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.