Между онлайн и присъственото обучение

От Виктория Димитрова, 8.а клас, 125 СУ”Боян Пенев”

Вече всяко училище има право да реши само за себе си дали учениците му ще минават на онлайн обучение, или не. Това обаче зависи от някои неща:

Колко от децата в даденото училище са болни и дали училището се намира в червената зона (т.е. дали училището е в градовете с най–много заболели).

До този момент само учениците в гимназиален етап у нас преминаха в дистанционно обучение, но вече се обсъжда и варианта прогимназиалните класове също да се обучават онлайн.  Не е ясно как тази мярка ще помогне на заразата да спре. Повечето ученици свободно посещават всякакви обществени места и контактуват с хора.

Много ученици и техните родители споделят, че на децата им е трудно да учат, когато са онлайн, защото нямат възможност за директен контакт с учителя. За тях уроците онлайн понякога са проблемни, защото имат трудности с интернета. Освен това седенето пред екрана дълго време е изморително и в този смисъл вреди на здравето. Родителите дори споделят, че децата им не винаги посещават уроците и често излизат навън с приятели.

Децата от седмите класове са едни от “най-пострадалите”, защото им предстоят външни изпити. В тази редичка са и учениците от 12 клас, на които предстоят матури, както и осмокласниците с разширено изучаване на езици. При тях проблемът е, че една част решават да не присъстват в часовете и така губят знания, които по-късно много трудно биха наваксали.

В нашето училище (125 СУ “Боян Пенев) са наложени строги мерки на учениците: те трябва да посещават всички часове, в противен случай учителите имат правото да пишат закъснения или цели отсъствия на децата, както и да уведомят родител. Във всеки час има възможност да влизат и други учители или заместник- директори, които да следят за дисциплината и спазването на правилата по време на онлайн обучението. Всяко дете е длъжно да има средства за работа в часовете (микрофон и камера).

Как е в другите страни?

През юни тази година цяла Южна Америка бе обхваната от огромна COVID вълна. По това време в повечето държави там е есен и условията за разпространение на коронавируса са идеални. Една държава обаче прави изключение. Уругвай успява да удържи епидемията и за осем месеца има приблизително толкова заразени, колкото и България имаше на 28.10.20 – 2500 души и общо 54 починали. Едно от нещата, които отличават Уругвай е умното управление на образователната система. Всички училища там първоначално бяха затворени, но отварянето им не стана изведнъж, а постепенно – първо по едно, а после повече училища във всяко населено място.

В Урогвай е въведена хибридна система на обучение, в която половината ученици са в клас, а другите са онлайн и се редуват на всеки две седмици. Всички родители, които искат децата им да учат онлайн, имат тази възможност.

Подобни варианти се обсъждат и у нас, за да може всяко дете да има шанс за възможно най-добро образование през тази учебна година.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.