Училищата в София минават онлайн от 21 октомври

Училищата в София ще преминат към дистанционна форма на обучение от 21 октомври (четвъртък), потвърди здравният министър Стойчо Кацаров

Пред bTV той повтори, че от тази дата затварят училищата във всички общини в страната, в които двуседмичната заболеваемост е над 750 на 100 хиляди души от населението. В тази графа попада и столицата, където заболеваемостта вчера беше малко над 750 на 100 хил., а в сряда цифрата е 812,7.

Мярката ще важи, докато заболеваемостта не падне под 750 на 100 хиляди души. Детските градини няма да бъдат затваряни, посочи Кацаров.

Междувременно зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов влезе в противоречие с Кацаров, докато даваше интервю по БНР. В него той каза: „От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на дистанционно обучение, защото столицата влиза в тези условия по Заповедта на здравния министър”.

Думите му засега не са коментирани от здравния министър.

Според заповедта му 50% от паралелките ще преминават към онлайн обучение в общините със заболеваемост между 500 и 750 на 100 хил. – тогава ще действа ротационният принцип със седмична смяна на класовете.

50% от паралелките ще минават към дистанционно обучение в общини със заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. души, ако отсъстват над 20% от учениците или ако са карантинирани над 30% от паралелките.

Обучението в университетите ще бъде присъствено само при представяне на Covid-сертификат, в противен случай ще се провежда дистанционно.

Зеленият Covid-сертификат няма да важи за учителите и непедагогическия персонал, както се обсъждаше в последните дни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.