Учебният процес може да e забавен

Микаела Михайлова, Клуб по журналистика към 125 Средно училище “Боян Пенев”

Може ли учебният процес да бъде забавен? Отговорът е да, когато обучението е изнесено.

Забавните отборни игри, при които се прилага учебният материал, предизвикателства и спортни занимания привличат интереса на голяма част от учениците, които се зареждат с положителни емоции, развиват уменията си да работят в екип и научават нови неща.

В периода от 2 до 4 ноември ученици от всички паралелки с хуманитарен профил от столичното училище 125 СУ “Боян Пенев” и габровската Априловска гимназия взеха участие в лагер-школа в близост до село Арбанаси, област Велико Търново.

Настаняването и представлението

Туристическият учебен център “Момина крепост” е място, което предлага 192 места в стаи с 2 и 3 легла със собствен санитарен възел, централно отопление, ресторант, кафе-сладкарница (дискотека) и 3 конферентни зали (с 20, 40 и 100 места). Разположен е в непосредствена близост до Велико Търново с многобройните му исторически паметници и забележителности, а само на 2 км е разположен архитектурно-историческият резерват Арбанаси с типични къщи, стари църкви и манастири. Неоценимо богатство за крайградската паркова среда е уникалната изложба на открито с експонати от провежданите тук пленери по скулптура и живопис. Тук се намира и първия в България музей на туризма и туристическите спортове. В този център учениците бяха разпределени по  отбори и получиха задачи да представят пиеса със сюжет от Второто българско царство.

Целта на задачата е да се покаже отборна работа с хора, които не се познават, да се адаптират в различна среда, в която присъстват и малки и големи.  Учениците от хуманитарните паралелки проявиха изключителна креативност и творчество, както и добра актьорска игра. За кратко време четиринадесетте отбора успяха измислят интригуващи сюжети и да създадат реквизит с подръчните материали, с които разполагаха. Най-добрите отбори бяха наградени със специални награди, а всички останали получиха грамоти за участието си и проявената креативност.

Президвикателства и забележителности

Участниците в лагер- школата участваха в най-различни спортни занимания, тестващи тяхната воля, координация, усет и бързина.

Посещенията на забележителности бяха включени в програмата. Участниците посетиха град Велико Търново, крепостта “Царевец”, чуха интригуваща беседа за Второто българско царство. Местен екскурзовод разказа историята на църквата „Свети Четиридесет мъченици“. В старинното селище Арбанаси особено впечатлени бяха от  Констанцалиевата къща, както и от храма “Рождество Христово”, където чуха беседа за забележителните стенописи.

„С нетърпение очакваме лагер-школата догодина“, казаха пред komentator.bg участници в изнесеното обучение.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.