Умората от мерките е причина за увеличаване на заразените с COVID-19

„Не трябва да се уморяваме от мерките срещу пандемията, въпреки че на хората доста им омръзна“. Това каза пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз. По думите ѝ тази умора е една от причините за увеличаването на броя на заразените с Covid-19 в България и в света. Като друга причина тя посочи сезонното захлаждане, което е накарало хората да се събират на закрито.

„Ще се стигне до много сериозни противоепидемични мерки, където е надхвърлено нивото от пролетта на заразени“, прогнозира проф. Аргирова. Тя подчерта, че и в България, но и в други държави се отчита, че не е засегната дифузно цялата страна, а само отделни области.

Според нея в тези огнища трябва да се въведат много строги мерки, включително и със санкции. 

По думите на вирусолога е безспорно важно носенето на маски, което е в полза на всички.

Според нея здравната система има потенциал да издържи на натоварването от сегашния брой на заразени с коронавируса пациенти, а ако се наложи, болни могат да бъдат хоспитализирани в болнични заведения в съседни области, както се прави навсякъде по света

Проф. Радка Аргирова препоръча противогрипното ваксиниране, което стимулира имунната система да образува антитела към грипните антигени, както и приемането на натурални средства за укрепване на имунната система.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.