Удължават онлайн обучението в София

Почти сигурно е, че онлайн обучението в столицата ще бъде удължено по решение на Столичния антикризисен щаб, съобщиха пред Komentator.bg членове на здравната комисия в Столична община. Такъв вариант е бил обсъждан още в петък.

Иначе от днес в голяма част от страната учениците от 5-и до 12-и клас се завръщат в класните стаи. 

Маските за тях вече са задължителни и в часовете, продължава да е задължително носенето им и в общите части на училищата. В училищния двор учениците и учителите ще могат да са без маска или шлем, когато няма взаимодействие с друга паралелка.

Завръщането в клас не важи за София. В столицата учениците от 6-и до 12 клас ще учат онлайн поне до края на месеца.

В Пловдивска област завръщането в училищата ще става поетапно. Всички директори са обявили графици за редуване на онлайн и присъствено обучение до Коледа. Организацията на  по-голямата част от училищата в Пловдив, както и на отделни училища в други общини, е такава, че между 30 и 50% ще се намали присъствието на учениците в учебните сгради.

Съгласно новата заповед на Министерството на образованието и науката всички ученици от 5 до 12 клас, които се връщат в класните стаи, трябва да бъдат с предпазни маски по време на часовете.

Пред БНР заместник-министър Таня Михайлова уточни, че въпросните ученици могат да не носят маските през цялото време, докато са в училище:

„Може да се прецени по време на часовете, когато се отварят прозорците в класната стая, съответно при дейности, за които не се изисква да бъдат с маска, за ученици, които имат съответно здравословни причини, когато са навън и се спазват дистанция и не се смесват, естествено, че няма бъдат с маска“, каза тя в края на миналата седмица.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.