Удължават мярката 60/40 с още три месеца

Правителството планира да удължи мярката 60:40 с още три месеца с опция до края на годината. Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„В такъв случай тя ще има нужда от нов дизайн и ще бъдат регистрирани и безработни, като работодателите ще могат да ги наемат. Готови сме и да предложим по-силен секторен акцент за секторите със сериозни икономически последици. Секторът на автобусните превози ще бъде в режим на помощ 80 към 20, защото е ключов“, каза Сачева.

Тя допълни, че през последните повече от две седмици е устойчива тенденцията повече хора да намират работа, отколкото да губят, а в последните десет дни са се върнали нивата на регистрация на безработни от преди извънредното положение.

„В следващите месеци не очаквам трусове по отношение на безработицата. Но има и редица фактори, които могат да повлияят върху нея. Ако има нови нива на покачваща се безработица, те са очаквани в края на годината“, каза тя. По оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ се предвижда 160 млн. лв. да бъдат насочени към наемане на хора, регистрирани в бюрата по труда и да могат те да получават възнаграждение по линия на програмата в размер на една работна заплата и осигуровките към нея.

За вторите пенсии министър Сачева заяви, че след септември Министерството на труда и социалната политика ще излезе с конкретни предложения за фазите на изплащане на втория стълб и за корекции, свързани с индивидуалните коефициенти. „Въпреки че данните показват трудности заради кризата, няма причина да се притесняваме за сигурността на пенсионната система. Над 3 млрд. лв. от Сребърния фонд се намират в Българската народна банка. Няма нужда да генерираме допълнителни притеснения на този етап“, обясни Сачева.

Свързани публикации

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.