Защитата на трудови права се плаща с уволнение

От Иглика Горанова

Лидерката на новосформирания синдикат на медицинските специалисти Мая Илиева, която е организатор на протестите на медиците за по-добри условия на работа и заплащане, отново е уволнена. Този път от белодобна болница „Света София“ с мотива, че е конфликтна. Илиева за втори път отстава без работа в рамките на една година. Предишното й уволнение беше от частната болница „Токуда“ и формалната причина за него е, че е снимала нередности в болницата. Тогава Илиева вместо да бъде защитена от КНСБ, чийто член беше към този момент и даже малък лидер на секция в болницата, беше предадена от синдаката.

Истината е, че тя беше уволнена с любезното съдействие на КНСБ, без да могат да бъдат дадени смислени обяснения защо. Така КНСБ, призван да бъде пръв защитник на трудовите права на работещите, се самопростреля.

За уволнението си Илиева и тогава, и сега съобщи във Фейсбук и предизвика взрив от недоволство и гняв в медицинските сестри, които свикаха протести. Миналата година те бяха пред „Токуда” под наслов „Не на страха. Аз съм Мая Илиева”. Днес пред Министерството на здравеопазването под мотото „Не на репресиите срещу българските медицински сестри!“

През тази година Илиева бе замесена и в политически сметки, в които отказа да участва. Тя бе обявена като част от Инициативния комитет на Мая Манолова, издигнал я за кмет на столицата, и трябваше да обяснява, че не е част от тази инициатива.

Случаят „Илиева“ показва една тенденция, която все повече набира сила у нас – отделни съсловия се организират сами, защото не виждат подкрепа за исканията си в национално представените синдикални сдружения. Медицинските сестри си имат синдикат, миналата година международните шофьори също се отделиха от казионната организация. Майките на деца с увреждания също не действаха в синхрон с национално представената организация, макар после да се присъединиха към нея. Всички те виждат в ръководствата на своите големи организации не съюзници, а хора, които са съюзници на властта, отпускаща им субсидии, проекти и други благини.

А какво виждат отделните работодатели? Те предпочитат да се освобождават от личности, които им създават неудобства, искат по-високо заплащане и са активни в търсенето на права. Това е лош признак за здравето на едно общество, защото защитата на трудовите права трябва да се насърчава, а не да се наказва. Случаят с Илиева показва, че се проваляме и в тази посока. Което има последици – огромен недостиг на медицински специалисти у нас. При това отношение изобщо не трябва да се учудваме, ако той става още по-голям.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.