Три кръстовища блокирани, трима души задържани за нападение над семейство

В 41-вия ден от антиправителствени протести остават блокирани три възлови кръстовища в София – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и между Министерски съвет и Президентството.

Към 7 часа ситуацията на блокадите бе спокойна.

Нощта също е преминала без напрежение и провокации, разказаха пред БНР демонстранти от палатковия лагер на Орлов мост.

Те коментираха и снощния инцидент с автомобил в района на посолството на Румъния и попитаха къде е била полицията и защо органите на реда са пристигнали 40 минути по-късно.

За тази сутрин е насрочена „Събуди се, ЦИК!“, организирана от бившия омбудсман Мая Манолова пред сградата на Централната избирателна комисия в подкрепа на машинното гласуване.

Очакват се и нови „блокади-изненади“ – от вчера протестиращите имат нова тактика – внезапно блокират институции и министерства.

Вчера от гражданското движение БОЕЦ обявиха, че възнамеряват да продължат своите акции  срещу институциите всеки ден.

Трима участници в протестите в столицата са задържани за проявена агресия към семейство. От полицията обясняват, че около 22 часа снощи на телефон 112 е получен сигнал, че семейство с две малки деца – момченце на 2 години и момиченце на 9 години, на кръстовището пред посолството на Румъния на булевард „Ситняково“ в София, са станали жертва на нападение.

Семейството е пътувало с автомобила си в посока от улица „Черковна“ към булевард „Цариградско шосе“, когато на кръстовището леката кола е била спряна и обградена от агресивно настроени протестиращи. При проявената агресия са счупени стъкла и фарове на колата. За нападението са задържани три лица, които са участвали в нерегламентирания протест. Във връзка с нанесените щети на МПС-то е образувано досъдебно производство по чл. 216 от НК за унищожаване на чужда движима или недвижима собственост.

Във връзка с провеждането на протестни действия Столичната дирекция на вътрешните работи предупреждава жителите и гостите на София да осъществяват с повишено внимание придвижването си на територията на града. Заради категоричния отказ на организаторите да спазват изискванията на закона, СДВР не осигурява провеждането на тези нерегламентирани мероприятия. Отговорността за това е изцяло на лицата, които се самоопределят като организатори на незаконните действия и на тези, които нерегламентирано блокират пътни кръстовища. СДВР препоръчва управлението на МПС да се осъществява след своевременно информиране за промените в пътнотранспортната обстановка.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.