Три европейски града с коледно настроение

Бистра Кирилова, клуб по журналистика към 125 СУ “Боян Пенев”

Как изглеждат три известни европейски града – Страсбург във Франция, Баден-Баден и Хайделберг в Германия месец преди Коледа, през погледа на ученици, които досега не са ги посещавали? Ще ви кажем. Преживяването е вълнуващо и в някои от нас се появи и желание да живеем и учим  в Страсбург.

Най-коледният град на Европа

Страсбург е известен като най-коледният град заради в Европа заради кватрала “Малката Франция”, който е като  изваден от коледен филм. Разположен в близост до границата с Германия. В своята история, градът не винаги е бил френски, често е попадал и в територията на Германия, заради което е и горд наследник на две европейски култури, които се забелязват по фасадите на сградите из целия град.Независимо в кое време на годината сте там, винаги ще можете да си купите прекрасни играчки за елхата или да се насладите на джинджър бисквитките. Докато сте там, задължително се качете и на корабчето, което обикаля из каналите на река Ил през града.

Друга забележителност на града е огромната катедрала “Света Богородица”. Катедралата е завършена през далечната 1439 година и е висока 112 метра. Катедралата е на ключово място в Страсбург, като можете да седнете на едно от типичните френски кафенета и да се любувате на красотата ѝ цял ден.

Не изпускайте да посетите Къщата на Жосефин, построена от Наполеон за нея, ботаническата градина към университета, университетската библиотека, катедралите “Св. Поул”, “Св. Томас”, Вудо музеят и музеят на шоколада. Именно заради дългата си история не само на Франция, но и в Германия, в Страсбург е избрано да бъде седалището на Европейски парламент, символизиращо обединението и единността на Европа.

Европейският парламент отвътре

Една от спирките на петдневната ни екскурзия беше Европейскят парламент, където усетихме атмосферата, в която работят депутати от страните на ЕС. Видяхме залата, в която заседават евродепутатите, хапнахме в бюфета, в който се допускат посетители, и в който изборът на меню беше ограничен. Участвахме в тричасова ролева игра, в която решавахме два казуса – как да оборим решение на Еврокомисията за спиране на водата на земеделци в цяла Европа. Другият беше как да оборим законното имплантиране на чипове в хора. Коментарът на някои участниците беше, че този тип задачи са по-скоро забавни, отколкото сериозни.

Историята на Европейски парламент ни връща в далечната 1958 година, където на 19 март се провежда първото заседание на Европейската парламентарна асамблея.Тя включвала 142 члена. Към днешната дата общият брой членове е 705. Сградата е не по-малко забележителна, като всеки турист може да влезе в нея.

Магията на Хайделберг

Обиколката на Хайделберг ни даде представа за магията на този град. Тя се чувства от университета до крепостта.  Архитектурата на стария град е барокова, изключително впечатляваща, защото къщите са добре поддържани, пътищата – също. Там се намира и най-дългата пешеходна зона в Европа, която свързва стария град с новата част. Хайделберг определен от ЮНЕСКО като градът на литературата.  Наименованието произлиза от факта, че между 1804 г. и 1809 г. много представители на романтичната поезия като Ахим фон Арним и Клеменс Брентано, живеят и творят в Хайделберг. Към тази група се числят и още някои автори, които не пребивавали в града, но били по някакъв начин в контакт с живеещите там писатели, като например братята Грим и Бетина фон Арним. Преломният дух на Хайделбергския романтизъм влиза в литературната история. За много съвременни автори градът е все още едно магическо място.

Задължителна част от програмата на всеки турист е “Schloss Heidelberg”. Той е един от най-известните и впечатляващи замъци в Германия. Разположен е на хълма,  откъдето се открива удивителна гледка към града. В замъка се намира най-голямото буре в света, което събира около 220 хиляди литра вино.

Терми са известни в цял свят. Модерен термален комплекс, построен на мястото на римски бани, в които преди две хиляди години са се къпали римски патриции. Там може да се насладите на открити и закрити басейни, зали с течаща топла и студена минерална вода, джакузи, бар, ресторант, галерия с минерална вода, идваща от подземните дълбини, масажни зали, сауна и истинска римска баня със стенописи и скулптури.

Баден- Баден: Музеят на Фаберже

В Баден-Баден, който също създава коледно настроение, е първият в света музей, изцяло посветен на дейността на Карл Фаберже – руски ювелир, всепризнат световен майстор, прочул се с колекцията си „Великденски яйца на Фаберже“ – 68 бижутерийни изделия с формата на яйце, украсени с диаманти, злато и скъпоценни камъни. 54 от тях са създадени специално за цар Александър III и Николай II, 7 са за московската фамилия Келч, други са изработени за частни колекционери. 52 от яйцата са великденски, до днес са запазени 45. В тях винаги имало някаква изненада. Точният коледен подарък!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.