Топлоенерегията поскъпна и поевтиня в рамките на час

Вдигат още цените на парното и тока през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди предстоящите промени в цените на електро- и топлоенергията, които ще влязат в сила от юли и ще са за период от 1 година.

При тока за бита се очаква поевтиняване средно с половин процент. Поскъпване с между 3 и 22 процента се предвижда за топлоенергията. Тези разчети са спрямо сега действащите цени.

От енергийния регулатор обаче посочват, че на годишна база има намаление средно с 14 на сто за страната.

Поевтиняване с 2% при ТЕЦ-овете на газ е предвидено само за Пловдив.

Предложенията са направени по изготвени от регулатора прогнозни цени на природния газ и се предвижда да важат до 1 юли следващата година.

Премиерът Бойко Борисов обаче не е съгласен с тези прогнози и поиска КЕВР да дава реални прогнози. Той напомни, че цената на природния газ е намалена с 42% след преговори с “Газпром” и очаква резултат за цените на парното.

Борисов подчерта също, че мандатът на комисията е изтекъл.

След критиката му Иван Иванов категорично заяви, че цената на парното отопление ще бъде с 14 % по-ниска средно за страната, от цената за миналия зимен период. Цените на парното и топлата вода ще се намалят. За София това ще е с 15%. Хората трябва да бъдат спокойни. Паниката е предизвикана от изкривена информация, подчерта той.

Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22 % по-висока цена.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.