Томе Тимов : Деца от Струмица за първи път видяха кино в Сандански

Томе Тимов е учител в СОУУД “Димитър Влахов“ в Струмица

-Г-н Тимов, колко ученици от Струмица се включиха в проекти по „Еразъм+“?

-Две групи по 14 ученици между 16 и 18 години от различни националности в земеделското училище в Струмица. Те дойдоха в град Сандански за 16 дни. Една от  мобилностите беше в чифлик „Ливади“, където имаха възможност да се запознаят с биотехнологиите в зеленчукопроизводството, както и с отглеждането на домашни животни. Нека уточня, че тези деца имат опит в селското стопанство, защото техните фамилии се занимават с такива дейности.  Струмица е един от най-големите райони в Северна Македония, който е известен със зеленчукопроизводството. Тяхното идване в Сандански беше важно по няколко причини –  за първи път излязоха извън границата на Македония , запознаха се с нови технологии, показаха точност и отговорност в дейностите– все умения, които ще им трябват в живота.

Хареса ли им в България?

– Много важно за нашите ученици е да нямат езикова бариера, а тук ние се разбирахме.  Близо сме до Сандански  и за децата беше интересно да видят живота в България. Те посетиха интересни места. В Мелник видяха Музея на виното, няколко винарии, църкви, Роженския манастир. Видяха Благоевград, Рилския манастир, музеи в Банско, както и ски пистите.  Имаха възможност да посетят за първи път кино в Сандански, защото в Струмица такова няма. Много топло ни посрещнаха тук. Надявам се, че пак ще спечелим проект, за да дойдат и други деца. Това е много полезно за тях.  С тези мобилности искаме да събудим интереса към записването в земеделските училища, защото имаме проблем с избора на тази професия. Проектите осигуряват възможността учениците ни да се запознаят с нови технологии, а не да мислят, че земеделието е само да копаеш с мотика.

1 Comment

  1. Логично е да видят за първи път кино в Сандански след като не са идвали друг път в Сандански. Аз съм ходил в Сандански, но също не съм виждал кино в Сандански.

Leave a Reply

Your email address will not be published.