Танева записана, че предлага да се мълчи за евроизмами, тя отрича

Сайтът „Биволъ“ пусна скандално изказване на земеделския министър Десислава Танева пред Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство. Тя предлага на участниците в него да се правят, че няма измами с евросредства.

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат – значи не трябва да получавате тази помощ!“

Това е заявила Танева пред представители на бранша, с което призова хората от сектора да си мълчат за проблемите в програмата “Обвързана подкрепа”, за да продължат потоците от европейски пари.

От ресорното ведомство определиха записа като изваден от контекста.

“Конкретните резултати от проверките за злоупотреби при подпомагането на земеделски производители са публични и се изпращат на еврокомисията, като при липса на контрол на национално равнище евентуален одит от ЕК действително би поставил под въпрос цялата мярка”, посочиха от Министерството на земеделието.

„Репликата ми е в отговор на комуникация с една организация и тя е в посока на това, че ако даден бранш, който е в сектора на чувствителните, постоянно говори и темата е само измама, той няма как да получи обществена подкрепа. Категорично заявявам, че сегашният мандат е с най-високо ниво на проверка. Всичко се доказва на ЕК, защото не можем да платим без доклад от определени проверки“, обясни Танева по време на брифинг.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.