С промени в Закона за МВР се прие заплащането на извънредния труд

На първо четене и с пълно единодушие и 137 гласа „за“ депутатите одобриха промени, с които ще се регулира изплащането на извънредния труд от няколко категории служители на МВР. Предложението за промени в Закона за МВР бе внесено от ГЕРБ и ще влезе в сила от 1 януари 2021 г., въпреки възражението на БСП, че въпросът трябва да бъде решен още от утре.

„Промяната се наложи не от това, че в момента служителите изпълняват някакви необичайни полицейски действия, а от работата ни от 13 март насам, свързана с коронавируса. Заради това нараства тенденцията да се увеличава извънредния труд за някои категории служители. Мярката е обсъдена и подкрепена от всички синдикати“, обясни министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

Според промените извънредния труд ще се заплаща. За извънреден труд ще се смята работата извън редовното работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно. В момента извънредния труд извън редовното работно време не се компенсира с допълнително възнаграждение, а с допълнителен платен годишен отпуск, който обаче не винаги може да се ползва заради натрупване.

Промяната влиза в сила от 1 януари догодина, тъй като разходите трябва да бъдат заложени при актуализацията на бюджета. Според изчисленията на вносителите извънредния труд за полицаите ще струва около 65 млн. лв. годишно.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.