Парламентът гласува за създаване на Държавна петролна компания

Парламентът одобри на първо четене създаването на държавна петролна компания, която ще съхранява петролни запаси и ще може да създаде търговско дружество, чрез което да изгради бензиностанции и да предоставя данъчни складове за горива. Кабинетът вече обяви, че възнамерява да създаде 100 бензиностанции. Промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси бяха приети с 143 гласа “за”, докато четирима депутати се въздържаха, а Румен Гечев от БСП бе “против”. „Това са  някакви намерения, мечти на вносителите кое как ще стане. Колко бензиностанции ще бъдат построени? В кои региони? Кой ще плати? Каква ще бъде инвестиционната възвращаемост? И най-важното – какъв ще бъде пазарният дял на тия бензиностанции? Какво ще регулираме ние? Ние, ако не контролираме от държавата поне 20% от пазара, как ще влияем на цените? Някой представя ли си, че ще направим по една колонка от София до морето и ще натискаме страшно ,,Лукойл” и другите и те ще се чудят какво да правят. Това не е сериозно просто!”, каза Гечев.

Като аргумент за създаването на държавната петролна компания от Министерството на финансите посочват оптимизиране на управлението на задължителните резерви и предлагане горива на “максимално ниски цени”.

Според Павел Шопов от “Атака” либералните икономисти ще реват като “бели мечки на екватора”, но трябвало да се върви към повече държава в икономиката. Таско Ерменков от БСП даже изброи няколко области, в които трябва да има повече държава – лекарства, селско стопанство, производства, а колегата му Петър Кънев призова управляващите да се вслушват в опозицията.

Предвижда се с правилник, приет от Министерския съвет, да се уредят изцяло дейността на предприятието и правомощията на управленските органи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.