Строежът на Алепу е подпорна стена, пред него ще има курортен комплекс

Строежът на Шофьорския плаж на Алепу е противосвлачищно съоръжение, пред което ще има курортно селище с няколко отделни сгради.

Архитектурното бюро “А и А архитекти” на съпруга на външния министър Екатерина Захариева Ангел Запариев е главен проектант на брегоукрепителното съоръжение, което се строи на плаж в местността Алепу, съобщи сайтът Биволъ. 

Според екозащитници, т.нар. подпорна стена, всъщност е хотел, защото вече има построени хотелски стаи и асансьорна шахта. 

Във профила си във Facebook от архитектурното бюро на Ангел Захариев потвърждават, че имат сключен договор за проектиране на комплекса “Алепу Вилидж” с два етапа – изграждане на противосвлачищна конструкция и същинско курортно селище. 

И обясняват – “клетките” в строежа не са са хотелски стаи, те ще поемат свлачищната маса и по-късно ще бъдат затрупани под земята. А строежът се изгражда в узаконен поземлен имот, за статута на който проектантите “нямат права и компетенции да отговарят”.

“Минималното отстояние от плажа ще е 6 метра, а кота корниз за всеки един от бъдещите обекти е 10 метра” казва в интервю
интервю за Mediapool арх. Ангел Захариев от “А и А
архитекти”, който е главен проектант на обектите. Той
обясни, че по проект там трябва да издигне курортно селище, а сегашният строеж, който мнозина смятат за хотел, ще е подпорна стена. Хотелската част трябва да е пред т.нар. подпорна стена и на
терена над нея. За това, че Ангел Захариев е проектант на обекта пръв съобщи сайтът “Биволъ”.
Възложител на проекта е компанията “Главболгарстрой”, която има и разрешение за изграждане на три сгради – част от ваканционен комплекс, и която притежава и стопанисва намиращия се в непосредствена близост комплекс “Св. Тома”.
Според него строителният контрол е обяснил “абсолютно точно нещата такива, каквито са”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.