Стопяваме се с 50-60 хил. души годишно

20% от населението ни е от хора над 65 години

Стопяваме се с 50-60 000 души годишно, показват числата от текущата демографска статистика. Тези тенденции са устойчиви – било поради миграция или смърт. Това коментира пред БНТ Диана Янчева – зам.-председател на Националния статистически институт.

Новото преброяване на населението започва на 22 януари в 00:00 ч. в така наречения критичен момент, т.е. всички събития, които ще бъдат регистрирани, са към този момент.

В момента текат подготвителните етапи.

“Те трябва да бъдат комуникативни хора, да имат средно образование, да не са осъждани, хубаво е да не бъдат от такива служби, които се свързват с проверки, с репресии, да не са от полицията, от данъчните служби, защото хората имат нагласи към тези служби.

Нас не ни интересува дали жилището, в което живеете е законно или незаконно, има или няма Акт 16, за нас е важно да установим към определения момент дали живеят хора, колко хора с каква възрастова структура, защото преброяването е в основата на много управленски решения”, коментира Диана Янчева.

Преброителите ще работят от 1 до 15 февруари, когато ще се обхождат домовете. От 22 януари до 1 февруари ще има електронно преброяване.

Дублиране няма да има, ако хората са се преброили електронно, преброителите ще минат само да съберат уникалните кодове и да преброят евентуално тези, които не са се преброили електронно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.