Социалният министър ще определя еднолично линията на бедност

Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в условията на Covid-кризата. Тази промяна в методиката за определяне на линията на бедност ще одобри правителството, обяви пред Националния тристранен съвет министър Деница Сачева. 

 Държавата предлага за догодина прагът на бедност да е 369 лева, ръста е със 6 лева спрямо тази година. По данни на Евростат през 2019-та с доходи под прага са били над 1,3 млн. души от българите или 18,6 на сто от населението. Проектът за обсъждане беше качен на сайта за обществени консултации, както komentator,.bg вече писа.

„С размера на линия на бедност е обвързана финансовата подкрепа за хората с увреждания, за най-уязвимите групи, които имат нужда от социална подкрепа също ще бъдат осигурени допълнителни средства от системите за социално подпомагане. В числово изражение мога да ви информирам предварително, че увеличаването на линията на бедност на 369 лева ще има отражение от 21,5 милиона лева за добавките за хората с увреждания“, коментира Сачева.

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес, за да обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година.

От Обединени патриоти предлагат при наличие на данни за неправилно издадено ТЕЛК решение медицинските комисии към териториалните поделения на Националния осигурителен институт да могат да изискват на въпросното лице да се извършват допълнителни изследвания и консултации в лечебни заведения, с които институтът има сключени договори.

А ТЕЛК-решението да се преразглежда въз основа на тези резултати.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.