Социалдемократите нямат големи шансове срещу консервативната вълна

„Не може да допуснем нашите деца да заминат за Виена и да се върнат Зелени!“.
Сидеров, Каракаманов и Симеонов още не са дорасли до такива прозрения. Предупреждението на шефа на параментарната фракция на Австрийската народна партия – консерваторите на Себастиан Курц, е едно от най-култовите в предизборната кампания в Австрия. Днес там има избори. На тях ще победи АНП, а Курц ще вземе отново във властта Австрийската партия на свободата – десните популисти. Те се ковпрометираха силно неотдавна с т.нар. Ибиса-гейт, който доведе до оставката на шефа на партията Кристиан Щрахе, станал междувременно евродепутат със ссилен преференциален вот…
Отиващото си правителство е замесено в сериозни скандали, но очевидно това не притеснява мнозинството, което оценява високо усилията на консерваторите и десните популисти да опазят „нашата свещена родина“ от мигрантите и останалите „различни“. Социалдемократите и зелените нямат големи шаносве срещу консервативната вълна.
За съжаление!

Бел на ред. Народната партия на Себастиан Курц печели с голяма преднина парламентарните избори в Австрия. Резултатите обаче не са достатъчни, за да управлява самостоятелно и Курц трябва да търси коалиционен партньор.

Извънредните избори в Австрия дойдоха след скандал с лидера на коалиционния партньор на Курц, лидера на крайно дясната Партия на свободата Кристиян Щрахе, който бе заснет да търгува с обществени поръчки. Евроскептичната и антиимигрантска партия търпи съкрушително поражение, получавайки 16% – с повече от 10 процентни пункта по-малко от изборния си резултат преди две години. Въпреки че управляваха заедно, Курц остана незасегнат от „Ибиса гейт“, за което допринесе мигновената му реакция на осъждане на изнесените записи, отказът му да управлява в коалиция с Щрахе и подаването на оставка.

Освен консерваторите на Курц, големите победители от предсрочните избори са и Зелените, чийто резултат се увеличава повече от три пъти – от 4% през 2017 г. на 14,3% сега. Други потенциални партньори в следващото австрийско правителство са социалдемократите, които получиха втори резултат с 22 на сто, както и либералната партия „Нова Австрия“ със 7,4 на сто.

В същото време всеки трети избирател в Австрия би искал предишната управляваща коалиция между Народната партия и Партията на свободата да възобнови работата си след извънредните избори, съобщава БНР. Това желание предварително изрази и 33-годишният Курц, който обаче поставя условия на крайно десните да се разграничат от националистическите идеи. 

Аферата „Ибиса“, която през май свали кабинета от власт, започна със запис със скрита камера на многочасов разговор на бившия вече вицеканцлер и председател на крайно дясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе с мнима руска олигархка за възможността руски бизнесмен прикрито да спонсорира партията му през фондация, а в замяна на това да получи атрактивни обществени поръчки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.