Смилов: Ветото за Северна Македония е куриозно

„Инцидентът с ветото за Северна Македония е куриозен от много гледни точки“, заяви пред БНР политоголът доц. Даниел Смилов, преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Това е в противоречие с позиции, които досега страната ни е отстоявала, защото от 90-те години ние сме страната, която най-активно е подкрепяла Македония за нейното еврочленство и това е наш стратегически приоритет, коментира той в предаването „Преди всички“.

Досега ГЕРБ поддържаше проевропейска линия, защити приоритета за Западните Балкани пред европейци, които не са много убедени, че регионът трябва да стане част от Европейския съюз, посочи доц. Смилов.

„Това беше голям успех за нас. И сега ние сме готови всичко това да зачеркнем, да налеем маслото в друг огън – на настроенията в самата Европа, че част от Балканите нямат място в ЕС. Това вече е работа срещу българския дългосрочен интерес. Интересно защо ГЕРБ го прави това. Процесът на разширяване е важен за нас и ако го блокираме, обричаме региона си на маргинално съществуване в периферията на Европа.“

Според политолога едно от обясненията е това, че заради отслабената си позиция във вътрешнополитически план премиерът Бойко Борисов е решил „да се преизмисли като по-националистически настроен лидер, да печели популярност на база на залитания в такава посока“.

Засега не сме свързани реално със Северна Македония – нямаме пътища, не си гледаме телевизиите, не се възползваме от близостта, изтъкна още Даниел Смилов.

„Най-малкото е странен начинът, по който сме избрали да помагаме“, допълни той относно договореностите да подпомагаме Северна Македония по пътя ѝ към пълноправно членство в ЕС. В договора за добросъседство има много общи и обтекаеми формулировки и е трудно да се изгради ясна позиция на негова основа, подчерта преподавателят.

„Може би сме в такава ситуация, че трябва да се мисли за опит за излизане от капана, в който сме влезли. Анекси, може би декларации биха били някакво решение.“

От политическите изказвания у нас не става съвсем ясно какво би ни удовлетворило в кратък период напред, за да вдигнем ветото, отбеляза политологът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.