След 30 юни мерките ще се прилагат препоръчително

След премахването на извънредната епидемична обстановка, което се очаква да стане на 30 юни, мерките за ограничаване на коронавируса да се прилагат препоръчително. Това заяви министър Кирил Ананиев пред Дарик.

Няма ситуация в която да предложа удължаване на извънредната епидемична обстановка, но това не значи че не трябва да спазваме основни противоепидемични правила, каза още той. Засега до края на месеца остава задължително носенето на маски в лечебни заведения, аптеки, градския транспорт и изискването за 50% запълняемост на театрални и концертни зали. Сервитьорите в заведенията все още трябва да са с маска, когато сервират и са в пряк контакт с клиентите, напомни Ананиев.

Министърът подчерта, че България е сред страните с най-малко заразени на 100 хил. души население – около 5%, докато в други се достига до 15% и дори 40%. До края на месеца Европейската комисия ще решава какъв трябва да е делът заразени в трети страни, под който да бъде разрешено влизането на територията на Евросъюза. България очаква да бъде определен конкретен праг – засега се мисли за 15-20%, за да освободи също достъпа до територията на страната на граждани от трети страни без да им налага карантина, поясни Ананиев.

В отговор на въпрос министърът посочи, че най-вероятно след откриването и пускането в производство на ваксина срещу COVID-19, тя ще бъде задължителна, тоест безплатна, само за определени най-уязвими групи граждани, например пенсионерите, за които и сега държавата осигурява безплатни противогрипни ваксини. Останалите ще трябва да си ги купуват сами, ако искат да се имунизират.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.