След 15 юни остават само социалните мерки

Борисов направи заблежка на Ананиев, че не си обмисля заповедите

След края на извънредната епидемична обстановка на 15 юни ще останат само социалните мерки. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание.

Той поиска от здравния министър да прецизира текстовете, които регламентират носенето на маски на закрито.  Заради факта, че част от министрите бяха без маски в началото на правителственото заседание, премиерът каза, че недомислието в заповедта им се е отразило и на тях. “Не искате да седнете над заповедта, да почетете малко и да направите това, което трябва. Сега, ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски. Това пише в заповедта. Значи, ако е ресторант това може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Колко пъти помолих, четете ред по ред, и си представете как изглежда това. Ето сега сме се маскирали. Ако внесат ядене, вече да кажем това е ресторант, може да сме без маски”, коментира Борисов.

Правителството реши също, че близо 2 млн. лева получава Рилският манастир. 600 000 за ремонти и реставрации, милион и 300 000 лева за пречиствателната станция. Регионалният министър Петя Аврамова ще огледа свлачището по пътя преди Рилския манастир.

Освен това, правителството отпусна допълнително и по 200 хиляди лева на “Бачковския“ и на “Троянския манастир“.

За манастира “Св. Троица” на “Кръстова гора“ се отпускат 300 хил. лева за ремонт, а половин милион лева се дават за църквата в двора на Духовната семинария в София.

Още до края на година е възможно България да разполага със 692 млн. евро от заделените от Европейската комисия средства за справяне с икономическите последици от Covid-19, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев:

“За тази цел с колегите работим активно. Това ще е задачата ни за юни и за юли – да бъдат изработени адекватни механизми за схеми за безвъзмездно финансиране, грантови схеми. Ако това финансиране е налично есента или в най-лошия случай късната есен, ние да можем веднага да го доставим на пазара до всички ползватели – фирми, публични институции, здравеопазване, болнични заведения. Това ще бъде един от акцентите, както и бенифициентите на всякакъв тип социални политики“, каза Дончев, предаде БНР.

Бойко Борисов коментира, че част от финансирането е под условие и все още няма приет бюджет на Европейската комисия.

“Ние може да стигнем, че до 30 милиарда ще докараме повече в държавата, но те имат толкова много условности и толкова много тепърва ще се работи върху тези условности, и за кофинансиране, разбира се, така че сега само го слагаме на вашето внимане”, коменитра още Борисов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.