Слави Трифонов оттегли и втория си проектокабинет, влизаме в политическа криза

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов обяви, че партията му няма да предложи за гласуване в Народното събрание утре проектокабинета начело с Пламен Николов. Решението на ИТН е взето след като “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!” обявиха, че няма да подкрепят проектоправителството на Трифонов. Христо Иванов съобщи, че този състав на кабинета е най-слабият от всички досега и че няма да може да изпълни задачата за реформи. Освен това в политиките на ИТН не е записано, че ще се прекратят правомощията на главния прокурор. От “Изправи се БГ! Ние идваме!” също заявиха, че този състав на кабинета на Трифонов не им харесва. От БСП пък поискаха да бъде оттеглена кандидатурата на Петър Илиев, който бе предложен за вътрешен министър и вицепремиер. Илиев бе обвинен в плагиатство, а Петър Николов имаше проблеми с доказването на дипломите си от Австрия.

Процедурата е следната: предложеният от “Има такъв народ” за кандидат за министър председател Пламен Николов е оттеглил съгласието си да бъде предложен за премиер. Заради това в дневния ред за заседанието на парламента за сряда 11-ти август няма да има точка за гласуване на указа на президента за кандидатурата на Пламен Николов.

Румен Радев трябва да връчи мандат на ГЕРБ като втора политическа сила, но те обявиха, че ще върнат мандата. Остава трета полеитическа сила да се опита да сформира правителство, но ИТН обавиха, че няма да подкрепят такъв кабинет. А ДБ и ИБГНИ не могат да си позволят да приемат подкрепа от ГЕРБ и ДПС, защото тяхната цел е да изчегъртат модела “Борисов”.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.