Слави обяви кабинета си с премиер Николай Василев

“Има такъв народ” (ИТН) ще вземе мандата за съставяне на правителство и ще представи кабинет от експерти с конкретни приоритети и срок за изпълнение. Това заяви лидерът на партията Слави Трифонов в изявление, излъчено във Facebook.

Поемаме самостоятелна отговорност да съставим правителство, коментира той, отбелязвайки, че партиите на протеста нямат достатъчно гласове за мнозинство и не иска да се коалира с партиите на статуквото – БСП, ГЕРБ и ДПС. Предложението за премиер е Николай Василев, който беше министър в няколко министерства в кабинета на Симеон Сакскобурготски.

Приоритетите на правителството на малцинството ще са членството в еврозоната и Шенген, както и в Европейската космическа агенция. “Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена българи астронавти в НАСА”, категоричен беше Трифонов и допълни, че страната ни ще помогне и на съседната Северна Македония да изпрати астронавт в Космоса.

Сред важните политики на ИТН са още изграждането на детска болница, детски градини, дострояване и отдаване на концесия на магистралите и други инфраструктурни проекти, реализацията на газовата връзка с Гърция, бързи съкращения в държавната администрация и дигитализация на услугите, въвеждане на мажоритарен вот и електронно гласуване, 1 лев партийна субсидия, както и закриване на специализираната прокуратура.

Трифонов съобщи, че министрите от служебния кабинет Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков са отказали да участват в неговия кабинет, но беше категоричен, че има и други достойни кандидати. 

Сред тях са икономистът Мария Бойчинова, която поема финансовото министерство. Любомир Дацов е кандидат за министър на икономиката, а изпълнителният директор на “КонтурГлобул” в България Красимир Ненов, който ще поеме енергийното министерство.

Предложението за министър на вътрешните работи и вицепремиер е Николай Радулов.

За министър на правосъдието ИТН ще предложи Петър Илиев, който е преподавател по Конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски”, а на външните работи – Ради Найденов, който е дипломат от кариерата и служебен министър в кабинета на Огнян Герджиков. Найденов ще бъде и вицепремиер в кабинета, предложен от Трифонов.

Министър на отбраната ще бъде Теодора Генчовска, която е началник на отдел “НАТО и ЕС” в Министерството на отбраната.

Здравният министър в кабинета на ИТН ще бъде Велислава Петрова, която е имунолог и представител на страната ни в Глобалния фонд по ваксините.

Михаела Лашова е предложена за поста министър на регионалното развитие, за министър на транспорта е издигнат Христо Алексиев, който беше министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, на туризма – Ивайло Кожухаров, на земеделието – Пламен Абровски, който в момента е част от администрацията на постоянното представителство на България в Брюксел.

Юристът Лилия Иванова ще поеме социалното министерство, а музикалният продуцент Станислава (Саня) Армутлиева – Министерството на културата. Юрист е и издигнатият за министър на спорта Радостин Василев.

В кабинета на ИТН ще има министър без портфейл по ромските въпроси д-р Антония Василева, която е анестезиолог. Образователното министерство се поема от Наталия Митева.

Всички кандидати са с образование в световни университети, говорещи чужди езици и експерти в областта си, заяви още Трифонов.

Очакванията на избирателите към ИТН вече не са изпълнението на заявките в референдума от 20016 година, а управление на държавата, смята лидерът на партията. Той беше категоричен, че през годините е правил едно и също – което ни повелява моралът, законът и професионализмът, заяви още Трифонов и припомни инциирания референдум за промяна в избирателната система.

Това беше първият референдум, иницииран от гражданите, в който гласуваха 3,5 млн. граждани, припомни лидерът на ИТН. Тъй като политическата класа не е предприела действия за изпълнението на исканията на народа, Трифонов е започнал политическия си проект, воден от морала и чувството за справедливост.

“Подкрепата, която получи ИТН, е изумителна”, каза още Трифонов в своето изявление, излъчено във Facebook.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.