Скандали вгорчиха изложбата за Аспарух Лешников

Димитринка Димитрова, дългогодишен музеен работник

Изложбата  за Аспарух Лешников -Ари „Рицарят на горното фа“ в Българския културен институт в Берлин  бе открита на 2 септември като посвещение на 125-годишнината от рождението на големия шлагерен изпълнител.  Преди това бе представена  в София с подкрепата на община Хасково, Института за исторически изследвания към БАН и  посолството на Германия в София.  За всички българи в Берлин бе удоволствие да я посетят. Бях на гости в столицата на обединена Германия и присъствах на откриването. Пътуващата изложбата   съдържа 7 винила с материали за житейския и творческия път на артиста. През 30-те години на миналия век Лешников става легенда в Германия като солист на група “Комедиен Хармонист”, чиято популярност по онова време в страната може да се сравни с тази на “Бийтълс”.  

Старите български емигранти плакаха от умиление на  откриването.  Германци с любопитство разглеждаха фотосите. Доц- д-р Владимир Златарски от БАН разказа на немски език интересни факти от биографията на Ари. Д-р Веселина Узунова говори за изследователската работа върху  биографията на Лешников, която тя подготвя заедно с внучката му, Джесика Лешников.  Квартет „Терценбрехер“  изпълни  песни на „Комедиен хармонист“ и на втория състав, създаден от Лешников – „Майстерсекстет“.  

Това прекрасно събитие, което можеше да бъде проследено и във фейсбук,  бе вгорчено от сина на легендарния фотограф Петър Папакочев – г-н Георги Папакочев.  Той е обвинил организаторите на изложбата, че са използвали снимки на баща му, а не са платили за тях пари.  Такива снимки в изложбата няма, поясниха организаторите пред всички, които проявиха интерес към случая. .  Петър Папакочев е снимал Аспарух Лешников и фотосите се въртят в интернет – всеки може да ги види и да си ги копира.  Незапознати люде  подхванаха злостна атака във фейсбук срещу българските музеи, които, видите ли,  ограбват творците и трябва да бъдат съдени до дупка. Музейни експерти в Хасково, Пловдив, Благоевград и Свиленград  защитиха професионалната си чест с достойни отговори. За всички вече е ясно, че музейните фондове в България от много години насам имат инвентарни единици, съдържащи оригинали на  снимки. Държавният архив също разполага с фотоси, чиито автори не са посочени. Втората съпруга на Лешников, учителката  Сашка, щедро е предала всички писмени и илюстративни материали  на Държавния архив в София, без да получи лев. В архива всеки заинтересован може да си направи  копие срещу пет лева и да го използва както намери за добре. Родолюбецът Мирчо Сливенски, например  е предал безвъзмездно десетки свои снимки на Лешников на музея в Хасково.

В експозицията няма фотоси и на големия фотограф Тодор Славчев, който също е снимал Лешников. . Дъщерята на Славчев, подобно на г-н Георги Папакочев,  се нахвърли срещу музеите в социалните мрежи,  но бързо се усети и изтри поста си. Почувствала се е неудобно, може би.  Жалкото е че скандалът взе застрашители размери в мрежата.  Стигна не само до Германия, но и до Великобритания, където живее внучката на артиста, Джесика, която миналото лято за първи път е посетила България и е останала очарована. Тя е възмутена от реакциите на потомците на  фотографите Папакочев и Славчев.  Цялата тази нелепа атака срещу организаторите на изложбата контрастира с благородния жест на баритона Георги Петков, който преди три години плати от джоба си просрочените такси за гроба на Аспарух Лешников на Малашевските гробища, за което се писа в българската преса. В Германия също научиха за този жест, който  трогва. Гробът на Лешников на софийските гробища в Малашевци е спасен и реновиран със средства, отпуснати от община Хасково – родното място на Аспарух Лешников.

Изложбата „Рицарят на горното фа“ продължи към Дрезден и Шверин до връщането й в България, където ще бъде дарена на библиотеката на Националната музикална академия в София.

Би трябвало Министерстовото на културата да бъде сезирано за  недостойните разправии, провокирани от потомците на фотографите Папакочев и Славчев, които помрачават хубавото начинание.

1 Comment

  1. Жалко, нещо хубаво е съпроводено със скандал! Горкият Лешников, покой за него няма и в отвъдното! Що за алчност е това? Нали по този начин България се излага! Нима Папакочев е обеднял? Или пък потомците на Славчев няма какво да ядат?
    Румяна Симеонова

Leave a Reply

Your email address will not be published.