Сияна Табакова: Не се предавам и вървя напред!

“Благодарение на спорта съм това, което съм днес. Гимнастиката ме изгради като трудолюбива, постоянна и артистична личност. Когато играя на килим, се чувствам свободна, защото съм напълно себе си”, споделя младата спортистка пред Мария Николова от клуба по журналистика към 125 СУ “Боян Пенев”.

Сияна Табакова е ученичка в 125. СУ „Боян Пенев“. Тази година ѝ е важна – отборът, в който тренира естетическа гимнастика, стана световен шампион, а на нея ѝ предстои да завърши средното си образование и да положи зрелостни изпити. В коридорите на училището често може да я видите с малките ученици, на които разказва затова какво е да си шампион. Те я обичат и тя ги обича. Как съчетава спорта, който изисква цялото ѝ време с ученето е въпрос, на който тя отговаря така: „Всеки човек на този свят е роден с някаква мисия. Вярвам, че моята е да вдъхновявам по-малките деца. Моментите с тях ми доставят най-голямо удоволствие. Всичко това ми показва, че има смисъл да продължавам да се боря“, казва Сияна.

Шампионка е родена през 2004 г. и до момента е постигнала забележителни резултати. Едва петгодишна, Сияна стъпва в залата и е запленена от вдъхновяващата атмосфера. „В този момент разбрах, че това е моята същност. Залата се превърна в мой втори дом, а гимнастиката – в най-голямата ми страст“, споделя тя. През 2021 г. печели златен медал на световния шампионат по естетическа гимнастика – сравнително нов спорт, който съчетева различни елементи от гимнастиката. През 2022 г. става носителка на световна купа и се превръща в световен шампион по естетическа групова гимнастика. Едновременно с това, полага големи усилия и в художествената гимнастика. Тя е част от категория “елит”, която е най-висока в тази сфера. Това, че тренира паралелно и художествена, и естетическа гимнастика ѝ помага да върви смело и изящно по пътя към успеха.

Да победиш анорексията

„Емоцията, която изпитвам по време на състезание е забележителна. Въпреки трудните моменти, през които е минавам, надеждата винаги ме крепи и стимулирала да продължа напред. Най-трудното изпитание, пред което съм била изправена е сблъсъкът с анорексията през 2017 г.“, казва Сияна.  Тя обаче успява да се пребори с огромна воля и, разбира се, с помощта на семейството, което винаги е до нея. Треньорите и вдъхват куража да продължи напред, убеждавайки я, че тепърва я очакват още много успехи. Това, което я кара да се изправя на крака в подобни ситуации, освен близките, е мисълта, че има още много хубави неща, които предстои да и се случат и не бива да се отказва.

Гимнастичката също вмъква и една важна подробност: “един професионален спорт изисква своите жертви, затова човек трябва да е наясно първо със самия себе си, за да може да върви напред и нагоре”.

Границата между това всичко да се развива добре и да излезе извън границите на нормалното е изключително тънка. „Съчетаването на всички задължения и отговорности изисква доста компромиси“, споделя младото момиче. Въпреки това, Сияна вярва, че ако човек има желание, то със сигурност винаги ще намира решение на проблемите и ще продължава да прави това, което обича с цялото си сърце.

Работният график на един шампион

Денят за Сияна Табакова започва в 6:30 ч. Оправя се и отива на училище. След това се отправя към залата за тренировка по художествена гимнастика, която започва от 13:30 ч. Тренировката продължава до 18:30, след което в 19:00 ч. пристигат и останалите гимнастички от отбора и започва тренировката по естетическа гимнастика, която обикновено продължава до 23:00 ч. След това нейният режим не е по-различен. Целта ѝ е медал от олимпиада.

За финал попитах младата гимнастичка: “Ако сега петгодишната Сияна те срещне на улицата какво ще си каже?” “Сигурна съм, че ще бъде вдъхновена и удовлетворена от всичко, което е постигнала. Ще си каже: eйй, браво, не се предаде! Знам, че ако продължаваш така, ще покориш още много върхове!”, отговори Сияна.

Пожелаваме ѝ успех!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.