Силвия Великова, Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Делян Пеевски

И през 2020 г. в класацията на организацията Репортери без граници България е на незавидното 111 място от общо 180, включени в класацията държави.

Положително е, че най-важния показател в доклада – брой убити журналисти – в България е нула. Общо в света през наблюдавания период са убити 11 журналисти.

Докладът разглежда геополитическите, икономическите крики и тяхното отражение върху медиите. Особено внимание е отделено на влиянието на технологичните кризи. Посочва се, че:

липсата на подходящо регулиране в ерата на дигитализирана и глобализирана комуникация създаде информационен хаос. Пропагандата, рекламата, слухът и журналистиката са в пряка конкуренция. Нарастващото объркване между търговско, политическо и редакционно съдържание дестабилизира демократичните гаранции за свобода на мнението и изразяване. Това насърчава приемането на опасни закони, които под предлог, че ограничават разпространението на фалшиви новини, улесняват по-строгите действия срещу независимата и критична журналистика. Подобно на Сингапур, Бенин е създал нов закон, който уж е предназначен за борба с дезинформацията и киберпрестъпността, но може да бъде използван за произволно ограничаване на свободата на информиране. Пандемията засили разпространението на слухове и фалшиви новини толкова бързо, колкото и самият вирус.

За България в доклада се посочва:

Ръководството на Българското национално радио (БНР) се опита да суспендира известната журналистка Силвия Великова през септември 2019 г.

През 2019 г. двете най-популярни медийни групи в България – NOVA Broadcasting Group и BTV Media Group промени собствеността. Скоро след сделката за разследващи репортери на Нова, Миролуба Бенатова и Генка Шикерова бяха принудени да напуснат. Редакционната политика на БНТ се промени от доста неутрална към проправителствена след назначаването на нов генерален директор. Корупцията и тайните споразумения между медии, политици и олигарси са широко разпространени в България. Най-известното въплъщение на това отвратително състояние е Делян Пеевски, който привидно притежава два вестника („Телеграф и монитор“), но също така контролира телевизионен канал (Канал 3), новинарски уебсайтове и голяма част от разпространението на печатни медии. Правителството продължава да да разпределят финансиране от ЕС и публично финансиране за медиите с пълна липса на прозрачност, което ще доведе до насърчаване на получателите да се обърнат лесно към правителството в отчитането си или да се въздържат изцяло да отразяват някои проблемни истории. В същото време съдебният тормоз на независими медии като групата Икономедиа и Бивол продължи да се увеличава.

https://rsf.org/en/2020-world-press-freedom-index-entering-decisive-decade-journalism-exacerbated-coronavirus

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.