СЗО обяви маймунската шарка за глобална опасност, тя засяга главно мъже, които правят секс с мъже

Епидемията от маймунска шарка е обявена от Световната здравна организация за извънредна ситуация в световен компютър, предаде Би Би Си.

Класификацията е най-високата степен на предупреждение, която СЗО може да издаде и последващото нарастване на случаите в световен мащаб.

Вече са докладвани повече от 16 000 случая от 75 страни, каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус.

Досега е имало пет смъртни случая в резултат на епидемията, добави той.

В момента има само две други подобни спешни здравни ситуации – пандемията от коронавирус и продължаващите усилия за изкореняване на полиомиелита.

Д-р Тедрос казва, че извънредната комисия не е успяла да постигне консенсус дали епидемията от маймунска шарка трябва да се класифицира като глобална спешна ситуация в здравеопазването.

Той обаче каза, че епидемията се е разпространила бързо по света и той е решил, че наистина е от международно значение.

„Оценката на СЗО е, че рискът от маймунска шарка е умерен в световен мащаб, с изключение на европейския регион, където рискът е висок“, добави той.

Съществува и ясен риск от по-нататъшно международно разпространение, въпреки че рискът от намеса в международния трафик остава нисък за момента, каза той.

Шефът на СЗО каза, че декларацията ще помогне за ускоряване на прилагането на ваксини и прилагането на мерки за ограничаване на разпространението на вируса.

СЗО също коментира, че се надяват да насърчат страните да предприемат действия за спиране на предаването на вируса и за защита на най-застрашените.

„Това е епидемия, която може да бъде спряна с правилните стратегии в правилните групи“, каза д-р Тедрос.

Той каза, че случаите в момента са концентрирани сред мъжете, които са правили секс с мъже, особено тези с множество сексуални партньори, и че страните трябва да приемат мерки, които защитават здравето, човешки права и достойнство. „Стигмата и дискриминацията могат да бъдат толкова опасни, колкото всеки вирус“, каза той.

Маймунската шарка е открита за първи път в Централна Африка през 50-те години на миналия век.

В Обединеното кралство има 2000 случая. Здравните служители вече препоръчват на хората с най-висок риск от излагане на маймунска шарка – включително някои гейове и бисексуални мъже, както и някои здравни работници да се ваксинират.

Първоначалните симптоми включват висока температура, подути лимфни възли и мехури, подобни на варицела обрив или лезии – често по устата или гениталиите в последните случаи.

1 Comment

  1. Как можахте да го напишете толкова директно?

Leave a Reply

Your email address will not be published.