Северна Македония: Стани, Гоце! Не искаме “българизация”, Европа не ни разбира

Нека всички се обединим и заедно да се противопоставим на този тъмен сценарий, да кажем “не” на българизацията, асимилацията и заличаването на нашата македонска идентичност, заявиха участниците в тазвечершния протест пред парламента, изразявайки недоволство срещу френското предложение, пише novamakedonija.com.

Първи пред събралите се граждани се изказа министърът на информацията в експертното правителство на Никола Клюсев Мартин Треневски, който символично носеше тениска с надпис “Референдум ’91 “ЗА”.

“Европа, за която мечтаем, няма разбиране за нашите нагласи и възгледи. Не ни остава нищо друго, освен да се мобилизираме и да се борим за нашата правда – каза Треневски и поръча да не забравяме желанията на хиляди наши предци, които са мечтали за свободна, независима държава и са дали живота си за нея.”

Изказа се и актрисата Весна Петрушевска, която подчерта, че македонският език не подлежи на обсъждане. ” Македония е крепост, която трябва да защитаваме. Как искате да промените нашата идентичност, да ни асимилирате, как да се казва моят театър, ако не Македонски народен театър? Никой не е победил народа, никой не може да върви срещу народа. Не искам да преговарям за нещо, което е само мое и да се нарича северномакедонско”, подчерта Петрушевска.

Участниците обявиха, че протестното шествие ще продължи и утре от 19 часа.

Това беше седмият ден от протеста срещу френското предложение, който се организира под мотото “Ултиматум – НЕ благодаря”.

2 Comments

  1. Че нали Гоце е българин? Искат да стане да им каже, че са българи. Явно?

  2. Не става ясно за кои техни предци, дето са водили войни говорят. То след 1944 г войни не са водили, а преди войните ги е водила България.

Leave a Reply

Your email address will not be published.