Северна Македония не иска да пренаписва учебниците по история

Няма държава, която да се е отнасяла по-приятелски към Северна Македония от България, заяви пред БНТ проф. Кирил Топалов, който е част от смесената българо-македонска комисия за изясняване на историята. Той каза, че в Северна Македония най-големият индикатор за власт е колко силно говориш против България, че сме фашисти и окупатори. Ние ги признахме като държава първи след разпада на Югославия, подарихме им танкове , никой не е направил толкова много, допълни професорът.

За Гоце Делчев не постигнахме съгласие, утре заседаваме отново в Скопие. Той никъде не се посочва за македонец, дори на регионално ниво, макар ние да сме склонни това да го признаем. За Самуил постигнахме съгласие, че е продължител на българската историческа традиция, че Климент и Наум са хора на българския царски двор – но това изобщо не достига до обществото в Северна Македония.. Няма пренаписване на учебници в Северна Македония – ние имаме няколко съществени забележки там, подчерта той.

Проф. Топалов даде пример – българите са номадско племе, занимавало се с грабителство. Това е първото изречение в учебник по история за 7 клас в Северна Македония, по думите му. Не дават знак, че ще има опит за промяна в учебните програми, заяви професорът. До 1944 година народът е един – след това Македония е създадена като държава от Коминтерна. Дотогава е едно , каза проф. Топалов. А за македонския език професорът каза – политически ходове. Според проф. Топалов, работата на съвместната комисия със Северна Македония не е приключила. Той вярва, че много хора в Северна Македония чуват интервютата по българските медии, защото следят българския информационен поток.

Славянска азбука няма, славянски език няма – така проф. Топалов подкрепи идеята 24 май да е празник на българската, а не на славянската писменост. Той добави, че има агресивни усилия от страна на Русия това да не се случва.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.