СДВР: В палатковите лагери намерихме коктейл “Молотов”

Широко прокламираните палаткови лагери като свободна форма на протест се оказаха добро място за прикритие на бомбички, на самоделни взривни устройства. Колегите намериха и коктейл “Молотов”, до хотел „Балкан” беше намерена туба с бензин. Това заяви старши комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР. Той добави, че с МВР е установило всичко това с видеонаблюдение и затова лагерите били вдигнати. “Надявам се положението така да си остане”, каза още Хаджиев.

Според него полицията е използвала “пепър спрей”. Не сме ползвали нервно-паралитичен газ, каза той. По думите на Хаджиев, 80 полицаи са пострадали при вчерашните протести в София. Има полицай с фрактура на ръката, много обгазени. 126 са арестуваните – част от тях са членове на различни футболни агитки според ръководителя на СДВР, 60 от тях имат регистрация. Образувани са над 15 бързи полицейски производства. По информация на “Спешна помощ”, вчера са прегледани над 60 души, над 30 от тях полицаи. Има два по-тежки случая – черепно-мозъчни травми, заяви говорителят на “Спешна помощ” в София Катя Сунгарска. Пред Нова телевизия тя заяви, че имало свидетелски показания, че са мятани бомбички, сложени в стъклени бутилки. Сунгарска изрично беше попитана за използваните химични вещества на протеста, но тя не даде коментар, защото за всеки случай се правят изследвания и трябва по резултатите от тях да се говори.

След като 57 дни има подклаждане на напрежение, неиминуемо беше да се стигне до сблъсък, уточни още Хаджиев.

Антон Златанов

Това, което се случи в София е дълъг маратон от масови безредици, каза на брифинг в 2 ч. през нощта зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов. Той заяви, че полицейските служители са били подложени на изпитание. В протеста са се включили много хора, които са дошли да изразят позицията си, но за съжаление е имало и такива, чиято цел е била да се провокира напрежение и сбивания. Само в сутрешните часове е имало 100 пострадали служители, голяма част от които са се върнали на своя пост, а до вечерта на 35 е оказана помощ в лечебно заведение.

Златанов обобщи, че сутринта е имало над 35 задържани, а след вечерното мероприятие са били задържани над 60 човека, голяма част от които са били в нетрезво състояние.

Ст. комисар Златанов заяви, че по полицаите и по част от протестиращите от агресивните групи са били хвърляни няколко вида бомби – едните са били сигнални ракети, имало е и малки бомбички, но е имало и самоделни взривни устройства, едно такова е било взривено в полицейска кола.

Той добави, че агресивна група се е възползвала и е опорочила мирния протест.  Златанов каза още, че не е нормално да се призовава към бунтове и атаки срещу полицаи и то от средите на политици и общественици.

Зам.-директорът на СДВР каза, че полицията категорично не приема опитите за противопоставяне на българския народ на полицията. За нас отговорни са всички, които призоваваха за ескалация и не са способни да проведат мирен протест. Хората, които не са дошли срещу заплащане или по заповед, трябва да се разграничават от провокаторите.

Призоваваме към разум, но подобни действия няма да се толерират, заяви в заключение Златанов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.