Сблъсъци в парламента, Кирил Петков: Никой не е недосегаем

В изявление, разпространено във “Фейсбук” премиераът Кирил Петков заяви, че в момента се води разследване от Европейската прокуратура и попита къде е българската прокуратура.

“Действията на МВР вчера показват, че никой не е над закона в България. Самият аз дадох показания. В момента текат проверки на Европейската прокуратура, но къде е българската прокуратура и дали най-накрая ще застане на страната на българския народ, ще видим в следващите дни. Никой не трябва да изпитва страх от истината”.

Той добави, че никой не трябва да се страхува и призова да няма недосегаеми. Само така може да се освободим от страха, добави премиерът. 

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС напусна сградата на парламента и се присъедини към протеста пред Министерския съвет в защита на председателя на партията Бойко Борисов, който бе арестуван снощи. Това стана минути, след като в залата избухна скандал между представители на политическата сила и председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

Повод за напрежението станаха думите на Свиленски, че “хората, които 12 години са извършвали покушение върху българската демокрация, дават уроци по демокрация”. От ГЕРБ реагираха със скандирания “оставка”, които не позволиха на Свиленски да се изкаже. Той от своя страна попита реторично на какво казват оставка и добави: “Вашият страх, че всеки един от вас е съпричастен към това, което се случва, ви води към това да викате оставка.”

Изказването му предизвика реакция от страна на председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която стана от мястото си и отиде до Свиленски. На микрофона се чу се репликата “Вие прекалихте” от страна на Атанасова. След това и други депутати от ГЕРБ станаха от местата си и се запътиха към Свиленски, който на свой ред отрече да е използвал думата престъпление.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев се опита да успокои залата от мястото си, но накрая се наложи да слезе от трибуната при Свиленски и започна да го успокоява. Депутатът от БСП пък не остана длъжен на ГЕРБ и се чу закана: “Само не ме плашете”. Иван Ченчев от БСП пък избута депутата от ГЕРБ Маноил Манов в опит да го отстрани от трибуната. За да не се стигне до физическа саморазправа, председателят на парламента Никола Минчев даде десетминутна почивка, през която парламентарната група на ГЕРБ-СДС напусна сградата на парламента.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.