Сарк България АД получи приза “Експортьор на годината”

Големият кристален приз “Експортьор на годината” за най-големи приходи от експорт през 2022 г. спечели фирма “Сарк България АД”.  Мудин Ниязи, административен директор на компанията, получи ценния приз от Ивайло Шотев, заместник – министърът на икономиката и индустрията. Събитието е организирано от exporter.bg за единадесета поредна година, като класациите са изготвени от Бизнес група Активити и проверени от Националния статистически институт.

Големият победител

Сарк България АД Сарк България АД произвежда електролитни медни продукти. Имат издаден от Министерство на икономиката cepтифиĸaт зa инвecтиция ĸлac A. Paзмepът нa инвecтициятa възлизa нa 17 млн. лв., ĸaтo щe бъдaт oтĸpити 40 нoви paбoтни мecтa.

Πpoeĸтът “Πpoизвoдcтвo нa мeдни пpoвoдници” нa дpyжecтвoтo имa зa цeл дa изгpaди зaвoд в Бългapия, в ĸoйтo дa ce пpoизвeждaт eлeĸтpичecĸи ĸaбeли, ocнoвнo зa aвтoмoбилнaтa пpoмишлeнocт, ĸaĸтo и cпeциaлни пpoвoдници, ĸoитo имaт шиpoĸa yпoтpeбa в aвиaциoннaтa и oтбpaнитeлнaтa индycтpии.

Кристалният приз “Експортьор на годината” за Най-динамично развиваща се компания в експорта за 2022 г. отиде при Айгер Инженеринг ООД. Заместник – министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев връчи наградата на Янко Янчев, съдружник в компанията.

Айгер Инженеринг ООД е семейна компания част от швейцарския холдинг AIGER GROUP AG. Фирмата създава бутикови инженерни решения от световно качество с швейцарска прецизност. Имат клиенти в над 60 държави. Притежават над 25 световни патента, които са част от автобиографията на служителите на компанията.

За девети път тази година exporter.bg даде Кристален приз „Експортьор на годината“ за Устойчивост на развитие. Носител на приза стана Гопет Транс ЕООД. Рая Рендакова, търговски директор на компанията, получи ценния приз от Гълъбин Гълъбов – изпълнителен директор и председател на УС на БАЕЗ.

“Гопет Транс” ЕООД е водеща спедиторска компания с офиси и представителства в България, Румъния, Полша, Испания, Гърция и Турция. Преди две години компанията спечели Кристален приз “Експортьор на годината” за завоюване на нови пазари във връзка с откриването на офиса си в Турция – важен мост за българския износ към Турция и страните от Средния и Близкия изток. Печелила е многократно Големия кристален приз “Експортьор на годината” за най-големи приходи от експорт. Всяка година показва висок ръст на приходите, което също беше важен фактор, за да бъде удостоена с Кристален приз за устойчивост на развитие.

През 2023 г. “Гопет Транс” ЕООД отбеляза 10 години от организирането на първия „зелен“ транспорт у нас. През 2013 г. компанията пусна първия интермодален влак до Румъния. Над 206 хил. тона вредни емисии в природата са спестени чрез пренасочване на повече от 565 хил. тона стоки от шосеен към интермодален транспорт.

Кристален приз  „Експортьор на годината“ за Завоюване на нови пазари през 2022 г. спечели  фирма Енсес ЕООД.

Доц. д-р Михаил Кончев, заместник – председател на Националния статистически институт връчи голямата награда на Яцек Стефан Звип, член на Борда на директорите на Енсес Инвестмънг Груп АД.

Енсес Инвестмънг Груп АД е високотехнолична компания с много иновативни софтуерни и хардуердни разработки, лидер в производството на локъри в България и все по-силно и разширяващо се присътвие на външни пазари в Европа, Южна Америка, Близкия и Среден Изток.

За първи път в историята на конкурса «Експортьор на годината» сайтът exporter.bg връчи Кристален приз за «Криейтив за 2022». И първият носител на наградата е Бард 90 ЕООД.

Тодор Атанасов, търговски директор на компанията и син на собственика Валентин Атанасов, получи ценния приз от Цветелина Николова, управляващ директор на Винарска изба Катаржина Естейт. Бизнес дамата, която промени света на виното, е първият и единствен засега носител на Голямата награда на сайта exporter.bg Кристален приз «Златната изба за Криейтив».

Бард 90 ЕООД води началото си от 1991 г. През цялото време на съществуването си дружеството се занимава с разработване на технологии в пчеларството, извличане и обработка на екстракти от пчелни продукти. От 2004 г. дружеството притежава собствени пчелини, разположени във високопланинските части на Стара планина, в района на Елена обл. Велико Търново, от които се добиват пчелни продукти като пчелно млечице, прополис и пчелен прашец.

Продуктите на Бард 90 ЕООД, под търговската марка Bee Happy, са изцяло натурални, с доказани качества и са произведени от собствените пчелини на дружеството в преработвателното му предприятие в село Куманово, Варненско. Фирмата е семейна – Валентин Атанасов – баща и Тодор Атанасов – син.

Бард 90 ЕООД експортира над 1000 тона мед на година, от тях 400 тона през Лидл в Германия – 200 тона, в Австрия – 100 тона и в Испания – 100 тона). Останалите пазари са Гърция, Сърбия, Румъния, Израел и др.

Предприятието ползва еврофондове и догодина ще бъде на 100 % роботизирано. Затова е удостоено да бъде първият носител на Кристален приз “Експортьор на годината” за криейтив.

За втори път тази година exporter.bg връчи Специален приз за “Добри европейски практики в експорта 2022”.

И носители на ценния приз станаха Ветпром АД и Рубелла Бюти АД. Изпълнителният директор на Ветпром АД Станислав Стоев получи специалната награда от Сашо Чакалски – председател на Надзорния съвет на Топлофикация София. А Найден Недялков, президент на Българска асоциация за малък и среден бизнес (BEXA) връчи ценния диплом на Светослав Узунов, търговски директор на Рубелла Бюти АД.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.