Решението за посещението на храмовете е отказ от отговорност

Автор: Илко Семерджиев, фейсбук

Постановката храмовете да останат отворени, но с призив да си останем в къщи е акт на прехвърляне на отговорността за решението върху всеки един човек персонално. Нито държавата, нито църквата взеха достатъчно безопасно решение за условията на пандемия (например – работещи храмове, но затворени за миряни и он-лайн излъчване).

Това означава, че от преценката и свободната воля на всеки ще зависим всички, без значение какви са обективните медицински факти за опасността от SARS-Cov-2, и без значение, че не всеки може да осъзнае тази специализирана материя до степен на разбиране и проява на отговорност както за себе си, така и за другите. Тук държавата обективно отстъпи от задължението да поеме цялата отговорност когато синодът не е докрай прецизен в решенията си, защото по конституция сме светска държава и църквата не е над закона, чрез който следва да се опази обществото. Законодателният орган можеше да направи необходимото, за да не прехвърля цялата отговорност на решението върху премиера – нито един човек не е в състояние да вземе еднолично решение в такава ситуация и да понесе отговорността вместо всички. Затова сега ще я носим всички.

В крайна сметка не синодът носи отговорност за живота и здравето на хората съхранявани чрез здравната система и лекарите. Божието Богу, кесаревото кесарю, казва Христос! Църквата не може да отмени нито вярата, нито медицината – трябва да се съобрази и с двете, и да модифицира ритуала до степен на безопасност без да го отменя. За съжаление това не беше докрай направено.

Остава последният шанс – всеки от нас за себе си и за тези, които зависят от него (деца основно), мотивирайки и другите около себе си, да вземе единствено достойното решение, а именно – да си остане и да се моли в къщи по време на Цветница и Великденските празници, за да съхрани живота и здравето си, и това на другите.

И накрая – опазете здравето и живота на медицинските специалисти, които рискуват себе си и своите близки, за да сте живи и здрави вие!

Защото:

Общество от личности, които не могат да осъзнаят и приложат отговорността си… вирусите го „изяждат“.

2 Comments

  1. А относно празника Калин Янакиев, ако това е уважаваният философ, го е казал толкова добре. Подхожда и за тази статия:
    “Ситуацията изисква да си казваме нещата по-ясно. БОГ ОЧЕВИДНО НЕ ИСКА ХОРАТА ДА СЕ СЪБИРАТ И ДА ПРАЗНУВАТ ПОДОБНИ ПРАЗНИЦИ. Що за празник е това? Несъществуващ, неопределен от Бога празник. Небиблейски празник. Църквата няма право да измисля празници. А по същество това е празник на вавилонската богиня Ищар. Цялата ритуална образност е свързана с това и е анти на възкресението. Едно умряло яйце не е и не може да бъде символ на възкресението. Да не говорим за архилъжата с фалшивия огън, който уж слизал в Ерусалим. Лъжа. След възкресение от небето слиза един единствен огън – огърян на святия Дух, но той е невидим и е в сърцето. Всъщност видим е – по делата. Очевидно Още бедствия ли искаме? “

  2. Това решение дефакто слага край на галимацията с коронавируса. С него на обществото се казва, че вирусът не е опасен, а с това се поставят под съмнение всички решения и действия, през изминалия един месец. Едва ли не всичко е било пушилка, както изначално мнозина твърдяха. А всъщност не е така. Към тази епидемия трябва да се отнасяме сериозно

Leave a Reply

Your email address will not be published.