Русия спира газовите доставки за България от утре

Борисов: Щяха да ми сринат цялата енергийна система

Руският монополист “Газпром Експорт“ съобщи, че спира от 27 април доставките на природен газ за България. Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, заявиха от “Булгаргаз“. От дружеството смятат, че предложената схема за плащане крие риск да се дадат пари, без да има каквито и да било доставки от руската страна.

“Няма основание за притеснение”, коментира пред БНР началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова. От месеци българското правителство е готово за подобен сценарий и не се налага въвеждането на ограничения за потребителите. “Има подсигурени алтернативни доставки и няма причина за паника”, увери Бориславова. 

Газовите доставки за Полша по т. нар. Ямалски договор леко са се възстановили, след като по-рано спаднаха до нула, сочат данни на Европейската мрежа на операторите на преносни мрежи, цитирани от Ройтерс.  Физическите газови потоци по газопровода “Ямал-Европа” са били на ниво 3 449 688 киловатчаса към 07:22 часа българско време, предава БТА.

Доставките на руски газ за България засега не са прекъсвани, заяви пред Ройтерс и Владимир Малинов, изпълнителен директор на българския оператор на газопреносната мрежа „Булгартрансгаз”.

Министърът на енергетиката на Австрия Леоноре Гевеслер посочи, че газовите доставки от Русия продължават без ограничения и няма индикации за предстоящи ограничения, информира радио ORF. Австрия получава от 80 процента от газа си от Русия.

Министерството на външните работи на Унгария също посочи, че получава газови доставки според договореното през Сърбия. Според външния министър Петер Сиярто според „Газпром” транзитните доставки за Унгария през България се извършват независимо.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.