Ромски лидер направи схема за източване на пари с името на проф. Чирков, учениците му в потрес

Схема за източване на пари от държавни и частни фирми и предприятия е в действие, движена от самопровъзгласилия се за еврокомисар на ромите Петко Асенов. За целта е регистрирана фондация, която има за цел изработването и поставянето на монумент на проф. Александър Чирков, както и преименуването на улица и площад на негово име. Според писмото, изпращано до държавните предприятия, фондацията е регистрирана с решение на инициативен комитет, подкрепен от над 12 хиляди души.

Проверка на Коментатор показа, че действително има не само една, но цели две петиции, които са за преименуването на болница „Света Екатерина“ на името на проф. Чирков. И двете петиции са организирани от близки и ученици на известния кардиолог. Никъде обаче не става дума за събиране на средства за паметници и финансиране на обучението на студенти.

„От вас разбирам, че има подобна организирана фондация, която да събира средства от юридически и физически лица. Не сме давали разрешение за използването на имената ни, нито на хората от петицията за регистрирането на каквито и да е организации и събирането на средства“, коментира проф. Иво Петров, ученик на именития кардиолог. Той каза, че дори не е чувал името на Петко Асенов, камо ли да е обсъждал с него изработката и поставянето на паметник.

Името на Асенов се оказа познато на друг от ръководството на инициативния комитет – съоснователя и управител на сърдечно-съдовия център в „Ачибадем Ситиклиник“ Андрей Марков. „Това лице се присъедини към подписката ни, като донесе един списък с подписи, които да присъединим. Категорично обаче не сме му възлагали дейности по регистрирането на фондация и събирането на средства от наше име. Петицията ни има за цел единствено преименуването на болницата, като вече е внесена в съответните държавни институции и по нея се работи.“

Справка показва , че фондацията „Проф. Александър Чирков“ е регистрирана, като в управителния съвет влизат Асенов, жена му Донка и Стойчо Симов, управител на „Стройинвестхолд-С“.

Петко Асенов бе замесен в скандал, когато се опита да подстрекава към самозапалване многодетна ромка, която бе самонастанила се в имот на държавната компания НКЖИ. Разследване на afera.bg тогава установи, че причината за действията на ромския лидер са повече от прозаични – новото ръководство на компанията е прекратило договори за почистване на гари н фирмата на Асенов. Овен това се оказва че съпругата му Донка Асенова  е незаконно настанена като крайнонуждаеща се в апартамент на НКЖИ и е получила предизвестие за напускането му.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.