Роботи вместо журналисти ще качват новините на”Майкрософт”

„Майкрософт“ ще смени десетки журналисти от своя уебсайт MSN с автоматични системи, които ще подбират новинарските истории, предаде Би Би Си.

За момента подбора на новини от медиите, на заглавията и снимките за сайта MSN се извършва от журналисти.

„Тези новинарски задачи ще се извършват от изкуствен интелект“, заявиха запознати източници за „Сиатъл таймс“, предава БНР.

Технологичният гигант обяви, че това е част от оценка на своя бизнес.

„Като всички компании ние правим редовно оценка на нашия бизнес. Тези решения не са в резултат на настоящата пандемия“, обявиха от „Майкрософт“.

Компанията, както и други технологични фирми, плаща на новинарски организации за използване на тяхно съдържание на сайта си.

Но и наема журналисти, които да решават кои новини да бъдат публикувани и как да бъдат представяни.

По данни на „Сиатъл таймс“ около 50 журналисти ще изгубят работата си в края на юни, но екип новинари все пак ще останат на работа. 

Още преди три години Press Association (PA), която публикува новини и служи като източник за много национални вестници и други медии в Обединеното кралство, заяви, че иска да използва „робо-журналисти“ за спортните и някои други видове новини.

Роботите журналисти ще са по-точни, отколкото някой, който се опитва да напише твърде много статии сам.

PA е една от първите медии във Великобритания, които обявиха, че ще използват роботи вместо хора за журналистическа дейност.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.