Рецептата на „Пици Фрици“ за оцеляване по време на корона криза

Вероника Кръстева, Клуб по журналистика към 125 СУ „Боян Пенев“

С нов вариант на Covid 19 или не, животът трябва да продължи. Как  оцеляват обаче малките бизнеси по време на пандемия? С този въпрос се обърнах към Руслан Петров, ученик в 125 СУ „Боян Пенев“, който работи в емблематичната „Пици Фрици“ в столичния квартал Младост 1 А. Заведението функционира от 21 години и е добре познато не само на жителите на квартала.  „През лятото беше добре, но положението се влоши с настъпването на учебната година. Въвеждането на зелени сертификати буквално отблъсна клиенти, които ни харесват“, коментира Руслан.

Храна по домовете

В момент на пандемия, когато никой не знае как да подходи, пицарията решава да предприеме спасителна крачка- да прави храна, която разнася по домовете на хората.

“За първи път откакто съществува заведението, то е толкова празно. Това, което спасява ресторанта, са доставките до вкъщи. И така, макар и трудно, заведението ни успя да премине успешно през всички локдауни”, допълни Петров.

Бързината, с която се разпространява заразата, наложи да се въведат задължителни зелени сертификати в големите молове и в заведенията. Мярка, която успешно се прилага и в другите държави, но  която поражда негодувания в собствениците на подобни бизнеси. “Вследствие от всички локдауни, зеленият сертификат не помогна особено на развитието на пицарията, даже напротив- намали броя на клиентите още повече“, добавя  Руслан.

Зелените сертификати- проблем за служителите

Зелените сертификати не само намаляват броя на клиентите, но и пораждат проблем със служителите, които нямат никакъв документ, който показва тяхното здравословно състояние.

“За нас това е голям проблем, защото дори и да има някакви хора, които биха могли да седнат в кафенето, то няма кой да ги обслужва. Това е не само проблем в нашата сфера, а изобщо във всяка. Нямаме приходи. Не можем да очакваме някакъв икономически прогрес, докато има подобни мерки”- каза Г.П. управител на заведение в друг столичен квартал. Според него е по-добре да се въведат задължителни сертификати, за да може бизнесът да се развива спокойно. Вероятно това ще е добре за ресторантьорите, но самите хора у нас не са убедени в ползата от ваксините. Което ни затваря в един омагьосан кръг.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.