Разхлабват мерките от 1 април

Ще има разхлабване на мерките срещу разпространението на коронавируса след 31 март, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Децата се връщат в детските градини от 5 април.

От 1 април театрите ще работят с 30% капацитет, а не 50%, както по-рано.

Моловете и големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Изключение може да бъде направено за тези, които имат възможност за продажби на открито.

От 1 април ще работят само тези ресторанти и заведения, които имат открити площи и градини. Нощните заведения остават затворени, съобщава БНР.

Очаква се по-късно днес да бъде издадена съответната заповед.

Връщане в училище

Връщането на ученици в класната стая ще стане от 12 април, график ще бъде изготвен съвместно с просветния министър Красимир Вълчев.

Относно висшите училища вероятно след 12 април ще върнат онези, които не могат да провеждат обучението си в електронна среда, съобщи още Костадин Ангелов.

Обмисля се от 1 април фитнесите отново да могат да работят, също с капацитет от 30%.

Мероприятия на закрито не се предвиждат до края на април. 

Свободен избор на ваксини

В края на април ще има свободен избор на ваксини, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Следващите два месеца основната ни задача е да върви имунизационният процес през всички канали, подчерта той и допълни, че през втората половина на април ще получим и еднодозовата ваксина на „Джонсън&Джонсън“, която е по-лесна за използване, тъй като не изисква съхранение при толкова ниски температури.

Утре се очакват 151 000 дози от производителя „АстраЗенека“. Изключително оптимистични сме за темпа на ваксинация, коментира още министър Ангелов.

Днес у нас пристигнаха 51 600 дози от ваксината срещу Covid-19 на производителя “Модерна”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.