Радиото е магия. Младите журналисти от 125 СУ “Боян Пенев” стартираха подкаст

13 февруари е Световният ден на радиото. На тази дата през 1946 година за първи път „гласът“ на Обединените нации прозвучава в ефира на радиото на ООН.

Радиото е медията, без която не можем, която завинаги промени общуването между хората. Независимо кога, как и къде слушате радио – сутрин преди работа, докато пътувате или вечер преди да си легнете. Независимо дали го слушате със стария транзистор или радиоточката, през компютъра или телефона си, в къщи или в колата си – радиото неизменно е част от нашето ежедневие. То винаги е редом с нас, защото от своето създаване радиото се доказва като най-бързото, най-доброто и най-достъпното средство за социално общуване.

Колко е значимо радиото и днес виждаме и в 125 СУ „Боян Пенев“, което разполага със собствено интернет радио, а ръководител на Аудио и визуални изкуства в училището е Виктор Горнаков, музикант и дългогодишен звукорежисьор в БНР, който разказва за миналото на тази институция, в която през близо 90-годишната ѝ история работят много писатели, поети, музиканти, талантливи жураналисти. Разговорът води Далиа Щилянова от клуба по журналистика.

Г-н Горнаков, знаем, че БНР е създадено на 25 януари 1935 година, а за негов ръководител на Радио София е назначен Сирак Скитник. Каква е предисторията на това създаване?

– За да стане Радиото държавно, редица ентусиасти са положили значими знания, професионализъм и труд. Благодарение на техните частни и родолюбиви инициативи на 30 март 1930 г. в София се основава Родно Радио – предшественикът на Българското национално радио. Мястото е сградата на Българско инженерно-архитектурно дружество, с адрес ул. “Раковски” 108. Важно е да се каже, че радиото е магия от слово и звук, защото се прави от екип – водещи и звукорежисьори, които са еднакво важни. На това уча и възпитаниците от хеманитарните паралелки в нашето училище. Поканата ми е да слушате нашите предавания. И да чуете в края на седмицата първия подкаст, който записаха участниците в клуба по журналистика.

Записът на анонса може да чуете тук:

Виктор Горнаков, Далиа Щилянова и Иглика Горанова, ръководител на клуба по журналистика, смятат, че се получи добър разговор.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.