Пътеките в Младост 1 затъват в боклуци, институциите си прехвърлят топката

Вероника Кръстева, Мартин Ненчов, Кристина Петрова, 125 СУ “Боян Пенев”

През кашони, боклуци, човешки отпадъци, котки и храсти, които са заринали павилионите на една от пътеките на Младост 1 А, всеки ден преминават граждани на път за спирката на 43 блок. Оттам е пътят и на учениците за училищата в квартала. Тази мръсотия не представлява интерес за годините на администрацията в района на Младост, установи екипът на Клуба по журналистика към 125 СУ „Боян Пенев“.

На сигнал до района на Младост оттам ни отговориха, че са изпратили писмото ни до Ивайло Иванов, директор на Столичен инспектор. На сигнала ни, който е изпратен на 20 октомври, още няма отговор от Столична община.

От „Спаси София“ – организацията, която следи за нередностите в града, се отзоваха на проблема. „С колегите ни от екип „Младост“ работим по различни теми и ще се радваме, ако искате да се включите в екипа и заедно да движим и тази тема“, отговори на наше запитване Христо Илиев от „Спаси София“. Борис Бонев, който е основател на организацията, е мажоритарно избран общински съветник и би могъл да постави въпроса на заседание на общинския съвет.

Защо един районен кмет не може да се справи с проблема?

Според Закона за местното самоуправление и местна администрация (ЗМСМА) районните кметове изпълняват бюджета на общината, отговорят за общинската собственост на територията на района, но не могат да се разпореждат с нея.  Те не могат да възлагат работа на фирмите, които чистят боклука. Ако гражданите сигнализират кмета за боклуци в района, той може да препрати сигнала към Столичен инспекторат.

В ЗМСМА е отбелязано още, че ако такъв сигнал бъде подаден, кметът на района ще бъде информиран, че има такъв проблем, но реално не може да го реши той. Според наематели на павилионите, които са собственост на Столична община, и с които екипът ни разговаря, проблемът е в това, че въпросните магазини, които са затворили от години, не са собственост на Столична община, а са били продадени и имат други собственици.  Според Наредбата за поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община обаче „ санитарно-хигиенните изисквания и чистотата на пазарите и прилежащите им части, местата за улична търговия (сергии), паркингите и прилежащите им части, обществените подземни гаражи, автогарите и прилежащите им части, жп гарите и прилежащите им части, аерогарите, обособените трамвайни и жп трасета, началните и крайни спирки на градския транспорт и местата за продаване на билети се осигуряват от фирмите, които ги експлоатират, а се контролират от районната общинска администрация и СО“. Това означава, че общината е трябвало да контролира изпълнението на тази наредба и да налага санкции. Въпросът защо Столична община не е предприела мерки е без отговор засега.. „Касиерки от общината идват да събират пари за наемите всеки месец и са наясно какво е състоянието на пазарите“, казаха пред Komentator.bg търговци, които са наели тези обекти от общината.

Тъжната картина на затворените обекти

Павилионите на пазар Младост 1 А са затворени от години и причината е в големите търговски вериги и моловете, които „дръпнаха“ клиентите. Този проблем не е само на Пътеките, а и на повечето пазари в страната. Въпросът е какво се прави с тези затворени магазини, които се рушат и тънат в боклуци, а собствениците им не искат да спазват наредбите за чистота. Негативите от това безхаберие са за сметка на гражданите.

Екипът ни ще следи развитието на проблема. Очаквайте продължение на темата.

3 Comments

  1. Ами защо не ги разчистихте тези боклуци, вместо да снимате… и кой мислите, че си хвърля там бирите и айряните -такива като вас… общината кога ще смогне да почиства на такива мизерници… и преди да стигнете до общественото, си вижте кочината до пейките в самото 125 СОУ

    • Смятате, че учениците трябва да вършат работата на собствениците на магазини? Учениците трябва да изриват човешките отпадъци,защото това пространство е превърнато в тоалетна? Да сменят стъклата на витрините и да разчистят кашоните, които други собственици на магазини хвърлят? Или да разчистят обраслите храсти? Има наредба, която задължава собствениците на магазини да поддържат чистота, а не само да събират наеми. А общината трябва да извършва контрол. Вместо да подкрепите децата, вие ги обиждате. Защо вие не се заемете с тази кочина?

  2. Пазарувал съм там, но сега е голяма разруха. Не мога да разбера защо е така. Като не се използват да ги съборят и отново да го направят ливада

Leave a Reply

Your email address will not be published.